Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 301

GBR (GI) / port: 8
Recept: 1205 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 2%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Arborioris 3.0 dl 71%
Schalottenlök 2.0 styck 3%
Vatten 6.0 dl 0%
Grönsaksfond konc. 1.5 msk 5%
Gröna ärter frysta 2.0 dl 7%
Matfett till stekning 2.0 msk 16%
Parmesan nyriven 2.0 msk 4%
Kockskolan:
Om ris > Äts ej
Så lagas ris > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Skala och finhacka lök. Finhacka persiljan. Riv parmesan.
- Fräs (lättstek) löken mjuk och glansig i matfett utan att bränna på medelvärme 3-4 minuter i en kastrull.
Tillsätt ris och stek i cirka 3 minuter tills glansigt utan att bränna. - Tillsätt vatten med fond i kastrullen. Lägg på lock. Låt småkoka cirka 10 minuter.
- Tillsätt ärter och koka 5 minuter till. Riset skall då vara mjukt. Se till att riset inte kokar torrt.
- Blanda med riven ost. Salta, peppra. Garnera med persilja.
Kockens kommentar
Risibisi är italiensk lek med ord. "Risi e bisi" = ris och ärter. För att risotton skall få den "rätta" krämigheten används medelkornigt ris som arborio. Läs mer > Om ris.
Alternativ
Fler recept inom Stekt ristillbehör
Liknande recept som Risibisi, ris med ärter (tillbehör)
-
Risottoris grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pilaffris grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Saffransrisotto (tillbehör)
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Saffransrisotto med kräftstjärtar (tillbehör)
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grapefruktsrisotto (tillbehör)
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Nässelrisotto (tillbehör)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Michael, Kockskolan
-
Paprikarisotto (tillbehör)
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Risibisi, ris med ärter (tillbehör)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan