
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Limeblad, kaffirblad ¤
(limeblad, kaffirblad, makrutblad = färsk eller torkad örtbladkrydda)
lime, kaffir, makrut leaves = herb/spice, fresh or dried leaves
feuilles de limettier, keffir, makrut = herbe/épice, feuilles fraîches ou séchées
foglie di lime keffir, makrut = erba/spezie, foglie fresche o secche
Limetten-, Keffir-, Makruttenblätter = Karut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätt
hojas de lima, keffir, makrut = hierba/especia, hojas frescas o secas
Limeblad, särskilt keffirblad används som syrlig krydda liknande citrongräs eller citronmeliss (läs mer > Lime).
KEFFIRBLAD
Keffirblad är cirka 4x10 centimeter avsmalnande i båda ändar. De är tjocka, läderartade gröna blad med porös konsistens som frigör eteriska oljor när den gnuggas, skivas eller krossas. Mittreven i bladet är hård och bör tas bort om det äts till exempel i en sallat. Bladen har en potent citrusarom och en uppfriskande subtil blommig citrussmak.
- Smak: Frisk syrlig limesmak.
- Alternativ vara: Citrongräs, citronmeliss, limeskal och limejuice.
- Försäljning/säsong: Säljs färsk, torkad eller fryst i asiatiska butiker. Sällsynt i vanliga butiker.
- Förvaring: Färska förvaras kallt i plastpåse. Torkade blad förvaras torrt och mörkt i försluten förpackning, begränsad hållbarhet. Färska blad, väl sköljda och väl avtorkade, går bra att frysa in.
Köpråd: Aromämnena är lättflyktiga, så undvik torkade blad som relativt fort tappar smak. Köp hellre frysta.
Historia: Namnet kaffir kan komma från arabiskans kafir = otrogen (i tron), dock obekant hur och varför. Begreppet användes av araberna om icke-muslimska afrikaner och särskilt om kidnappade slavar på 1400- och 1500-talet. Det är dock troligare att namnet är från en etnisk grupp Caffrer på Ceylon (Sri Lanka) härlett som "caffre" vilket omnämns i en bok 1888 med titeln The Cultivated Oranges, Lemons Etc. of India and Ceylon. Där står om frukten "Plantagekulierna smetar den också på fötter och ben för att stöta bort iglar, varför den på Ceylon också fått namnet Kurdalu dchi (snigel lime)". Européerna kallade den Caffre lime. Frukten har för övrigt lokala namn i olika länder, till exempel makrut i Thailand.
SÅ ANVÄNDS LIMEBLAD
Limeblad används i allehanda rätter med kött, fågel och fisk där en syrlig smak eftersträvas. Även i drycker. Ingår ofta i asiatisk mat. Smakämnena är lättflyktiga och tål inte lång upphettning. Skalen fungerar till exempel inte i finkakor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10
Läs mer
Recept med Limeblad, kaffirblad ¤
Det finns 13 recept med Limeblad, kaffirblad ¤
-
Paneng Gai, thailändsk currykyckling med nudlar
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kokosris med linser och nötter
Tid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hot pot med hälleflundra
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Limekyckling
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Thailändsk het räksoppa
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Het thaibuljong med risnudlar
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Carina Brydlings kyckling
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling
-
Lime- och citrongrässill med chilismak
Tid: 20 min (+ 48 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Nudelsallad med räkor (eller kyckling)
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Asiatisk fisksoppa med matkorn
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: