Latin: Lagopus 1. Lagopus lagopus 2. Lagopus muta 3. Lagopus leucura
ptarmigans, snow quail 1. willow ptarmigan 2. rock ptarmigan 3. white-tailed ptarmigan
lagopèdes, perdix neiges 1. lagopède saules, perdrix blanche 2. lagopède alpin 3. lagopède à queue blanche
pernici, pernice neve 1. pernice bianca nordica 2. pernice bianca 3. pernice codabianca
Schneehühner 1. Moorschneehuhn 2. Alpenschneehuhn 3. Weißschwanz-Schneehuhn
lagópodos, perdiz nival 1. lagópodo común 2. lagópodo alpino 3. lagópodo coliblanco
Ripor (Lagopus) är biologiskt ett släkte i familj fasanfåglar, med tre arter på norra halvklotet - dalripa, fjällripa och vitstjärtad ripa. Varje art delas in i underarter vilka är snarlika varandra. Kallas på jägarspråk för skogshöns (läs mer > Om skogsfågel). Ripor är 3–4 dm långa med rödbrun- eller gråbrunspräcklig fjäderdräkt. Tuppen har röd kam på hjässan. Alla ripor utom underarten moripa (Storbritanien och Irland) får vintertid vit skyddsdräkt. Vitsjärtad ripa har vit stjärt året om. Fötterna är fjäderklädda som skyddar mot kyla. Ripor lever på öppen mark i lågalpina fjällskogar, på tundra och hedar. De är stannfåglar, som dock brukar förflytta sig kort sträcka under vintern till lite mindre kalla platser. Underarten captus på Grönland flyttar vintertid till platser som Island.
Förekomst:
- Dalripa (Lagopus lagopus) lever i de nordliga delarna (Holarkisk) av Europa, Asien och Nordamerika. Det finns närmare 20-talet underarter varav Lagopus lagopus lagopus förekommer i Sverige.
- Fjällripa (Lagopus muta) har samma utbredningsområde som dalripa. Det finns över 20-talet underarter. Åtskiljs från fjällripa genom att den har smalare näbb och lägre vikt.
- Vitsjärtad ripa (Lagopus leucura) med fem underarter förekommer i bergstrakter på den amerikanska västkusten från Alaska ner till New Mexico.
- Köttkvalité: Mörkt kött. Ungfåglar är möra.
- Smak: Tydlig viltsmak.
- Alternativ vara: Fasan, järpe, rapphöns eller annan skogsfågel.
- Försäljning: Sällsynt förekommande. Fråga hos fågelspecialist.
- Jämförpris: Mycket dyrt.
- Förvaring: Flådd och urtagen fågel förvaras kallt, Hållbar någon vecka.
Jakt: Begränsat jakt i Sverige augusti-mars, varierande beroende på område. Förr var ripjakt viktigt vintertid i de nordliga landskapen för överlevnad och man såg med oblida ögon på jaktsällskap som kom söderifrån.
VIKT OCH PORTIONSVIKT
En ripa väger hel 400-700 gram. Tuppen väger mer än hönan. Cirka hälften är ätbart.
Portionsvikt: En fågel ger tillagad vikt cirka 150 gram, varav kött 125 gram.
SÅ ANVÄNDS RIPA
Nyskjuten ripa skall skyddas för kyla under 10°C det första dygnet och sedan hängas i svalt utrymme några dagar upp till ett par veckor för att bli mört (läs mer Så möras vildfågel). Hel fågeln eller filéer brukar tillagas i gryta (bräseras) eller i ugn (läs mer > Så tillagas skogsfågel). Köttet kan med fördel späckas, kläs in med späckskivor (läs mer > Späck). Se filmer via länk nedan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-01
Recept med Ripor ¤
Det finns 1 recept med Ripor ¤
-
Ripor i gryta på klassiskt norskt vis
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan