
Fotograf/bild: Stefan Hage, Birds.se ¤
Tjäder ¤
(tjädrar 1. Tjäder 2. Svartnäbbad tjäder, tjäderhane, tjädertupp, tjäderhona, tjäderhöna)
Latin: Tetrao 1. Tetrao urogallus 2. Tetrao urogalloides
capercaillies 1. Western capercaillie 2. Black-billed capercaillie
tétras 1. Grand tétras, Grand coq de bruyère 2. Tétras à bec noir, Petit urogalle
cederoni 1. Gallo cedrone, Gallo urogallo 2. gallo cedrone dal becco nero
Auerhühner 1. Auerhuhn 2. Stein-Auerhuhn
urogallos 1. Urogallo común 2. Urogallo manchado
Tjädrar (Tetrao) är biologiskt ett släkte i familj Fasanfåglar med två levande arter Tjäder och Svartnäbbad tjäder. Tjädrar är mycket nära släkt med Orrar och var ett tag klassade tillhörande samma släkte (Tetrao), men är åter två släkten för att kunna skilja dem åt. Det finns också ett antal hybrider (blandraser) med andra fasanfåglar och ett antal underarter. På jägarspråk kallat skogsfåglar/skogshöns (läs mer > Om skogsfågel). Fåglarna är storväxta, men tjädrar är större än orrar. De är stannfåglar, flyttar inte på vintern och har utpräglad parningslek. Stjärten breds därvid ut som en solfjäder liksom vid angrepp till exempel av människor (se filmer via länk nedan). Honorna tar ensamma hand om ägg och ungar.
Förekomst: Tjäder lever i Euroasinens nordliga tallskogar från västra Europa till Bajkalsjön i södra Sibirien. Öster därom lever den svartnäbbade tjädern. Tjäder finns i hela Sverige utom på Öland, Gotland och Skånes slättland.
- Tjäder (Tetrao urogallus) är en stor och tung hönsfågel. Hanen (tuppen) blir 75-90 centimeter lång och väger vanligen runt 4 kilo, max 7 kilo. Honan (hönan) runt halvmetern lång och vikten cirka hälften av hanen. Hanen har svart fjäderdräkt med vita inslag, blågrönt skimrande bröst, mörkbruna vingar med vita teckningar. Runt ögat röd hud. Honan är oansenligt brunspräcklig och skiljer sig från orrhönan med sina ljusgrå "hängslen" som går längs sidorna på fjäderdräkten.
- Svartnäbbad tjäder (Tetrao urogalloides) är mycket snarlik tjäder, både till utseende och storlek. De har oftast större vita fläckar till skillnad från Tjäder.
- Köttkvalité: Mörkt fint kött. Ungfåglar är att föredra. Ålder bestäms genom att studera näbb och stjärtfjädrar. Näbben på ungfågel har klar gulbrun färg och en längsgående rand. Slitage gör att randen försvinner i tvåårsåldern och näbben blir alltmer fårad och grå. Stjärtfjädrarna är till en början smala och avrundade i spetsen, men tvärskurna och bredare från fyra års ålder.
- Smak: Utpräglad viltsmak.
- Alternativ vara: Orreeller annan skogsfågel.
- Försäljning: Sällsynt förekommande. Fråga hos fågelspecialist.
- Jämförpris: Mycket dyrt.
- Förvaring: Flådd och urtagen fågel förvaras kallt, Hållbar någon vecka.
VIKT OCH PORTIONSVIKT
En tjädertupp väger hel 3-5 kilo upp till 7 kilo. Hönan väger ungefär hälften.Kunskapskokboken 2022
Portionsvikt: En normalstor tjäderhane ger runt 8 portioner à 150 gram kött. Hona cirka hälften. En normalstort hanbröst räcker till 3-4 portioner à 140 gram kött.
SÅ ANVÄNDS TJÄDER
Nyskjuten tjäder skall skyddas för kyla under 10°C det första dygnet och sedan hängas i svalt utrymme några dagar upp till ett par veckor för att bli mört (läs mer Så möras vildfågel). Tjäder är en stor fågel och svår att tillaga hel. Vanligtvis används brösten till finmiddag som steks i panna och/eller i ugn. Resterande kött skuret i bitar lämpar sig till ragu eller färs. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-02
Läs mer
Film: Toppskytte tjäder och recept
Recept med Tjäder ¤
Det finns 2 recept med Tjäder ¤
-
Ugnslagat tjäderbröst med konfiterad potatis, lökkräm och blåbärssås
Tid: 1 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Gabriel Jonsson
-
Tjäder i svart vinbärssås och med hasselbackspotatis
Tid: 2 tim , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan