Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Kungskrabba i svartpepparsås
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 217
Kcal / portion: 843
GBR (GI) / port: 5
Recept: 3371 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 14%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kungskrabba (ben) 1.0 kilo 15%
Svartpeppar hel 4.0 msk 2%
Smör osaltat 3.0 msk 9%
Vitlök torkad 8.0 klyftor 2%
Kinesiska 5 kryddor 2.0 msk %
Ostronsås } 1.0 dl 3%
Sherry (torr) 1.0 dl 3%
Jordnötsolja 2.0 dl 45%
Tillbehör:
Grönsallad 200.0 gram 1%
Baguette, bagett 1.0 styck 20%
Kockskolan:
Om krabbor > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Förbered eventuell sallad.
- Klipp krabbenen i decimeterlånga bitar. Klipp även längsgående, så blir det enklare att äta, men behåll skalen runt köttet. Skala och skiva eller mosa vitlök.
- Rosta svartpeppar, dvs stek pepparkornen i torr stekpanna på medelhög värme tills de börjar ryka. Skaka om emellanåt. Häll över i mortel och krossa dem.
- Sås: Värm upp smör i stekpanna på medelhög värme. Tillsätt vitlök och stek i ett par minuter utan att bränna. Tillsätt svartpepparn, sherry, 5 kryddor, jordnötsolja och ostronsås. Vispa hårt för hand eller använd med fördel en stavmixer för att inte oljan skall separera sig i såsen.
- Lägg krabbitarna i såsen och servera, gärna med en enkel grönsallad.
Kockens kommentar
Kungskrabba är dyr lyxmat. Av 1 kg ben med skal får man ut 600 gram kött. Kungskrabba är en jättekrabba varav armarna är det man äter. Andra liknande jättekrabbor är till exempel europeisk och japansk spindelkrabba liksom snökrabbor. Läs mer > Om krabbor.
Alternativ
Fler recept inom Krabba
Liknande recept som Kungskrabba i svartpepparsås
-
Hemkokt krabba
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gratinerad krabba
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Chilikrabba
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Krabburgare
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt jättekrabba med vitlökssmör
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kungskrabba i svartpepparsås
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad spinderkrabba, jättekrabba
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Japansk spindelkrabba på japanskt vis (illustrationsrecept)
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan