Renfilé med svampmix och tranbärssås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Renfilé med svampmix och tranbärssås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Renfilé

700.0 

gram

Matfett (smör)

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Svampmix:

 

Blandsvamp

200.0 

gram

Stekfläsk som lättsteks }

150.0 

gram

Pinjenötter

0.5 

dl

 

Sås:

 

Madeira

2.0 

dl

Vatten

1.0 

dl

Viltfond koncentrerad

1.5 

msk

Tranbärsjuice

1.0 

dl

Maizena ljus

1.5 

msk

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.6 

kilo

Smör till stekning

50.0 

gram

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Allesverloren Tinta Barocca

Kryddigt rött vin
Pris: 120 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 151

Kcal / portion: 636

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2543 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 7%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 420 gram)

Ingredienser

Visa:

Renfilé 700.0 gram 28%

Matfett (smör) 1.0 msk 4%

Salt och peppar 0%

 

Svampmix:

Blandsvamp 200.0 gram 2%

Stekfläsk som lättsteks } 150.0 gram 13%

Pinjenötter 0.5 dl 8%

 

Sås:

Madeira 2.0 dl 10%

Vatten 1.0 dl 0%

Viltfond koncentrerad 1.5 msk 1%

Tranbärsjuice 1.0 dl 2%

Maizena ljus 1.5 msk 2%

 

Tillbehör:

Potatis 0.6 kilo 16%

Smör till stekning 50.0 gram 14%

Tillagning (50 min )

  1. Förbered: Rosta pinjenötter i panna utan fett tills de fått lite färg. Rensa och skär svampen i bitar. Torrstek den i panna tills vatten inte längre sipprar ut. Lägg åt sidan.
  2. Potatis: Skala och tärna potatis. Hetta upp matfett på hög värme och lättstek potatisen i omgångar. Inför servering eftersteks all potatis cirka 10 minuter.
  3. Filé: Klappa filéerna med salt och peppar. Hetta upp en ny stekpanna med matfett på medelhög värme. Stek filéerna på vardera sidan 4-5 minuter. Ta ur och låt köttet vila cirka 10 minuter i folie. Spar stekfettet.
  4. Sås: Tillsätt madeira, vatten, fond och tranbärsjuice i pannan. Koka ner tills halva vätskan försvunnit. Tillsätt maizena till lagom tjocklek och smaka av med salt och peppar. Låt efterkoka 5 minuter.
  5. Svampmix: Strimla fläsket och lättstek det på medelhög värme några minuter. Tillsätt svamp och nötter och låt steka tills lätt knaprigt. Smaka av.

Kockens kommentar

Var lite sparsam med salt på köttet så att inte såsen blir för salt. Ett alternativ är att salta köttet efter tillagning, eller laga såsen vid sidan om och tillsätta lite steksky i taget. Tranbärsjuice är i allmänhet söt. Om inte, tillsätt ev lite socker till såsen. Var också försiktig med mängden om juicen är koncen­trerad, med andra ord smaka av efter eget tycke.

Näringsberäkning: Fläsk och bacon som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel " Stekfläsk som lättsteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.

Menyförslag

Förrätt: Soupe été - kall tomatsoppa

Huvudrätt: Renfilé med svampmix

Efterrätt: Vit chokladmousse

Fler recept inom Ren

Liknande recept som Renfilé med svampmix och tranbärssås