
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Piggvar }
(piggvar, botta, butta, piggvarr, piggvarv, piggvarvel, pivare, potta, skabba, skabbflundra, stenflundra, stenpotta)
Latin: Scophthalmus maximus
turbot, breet
turbot
rombo, rombo chiodato
Steinbutt, Haandreiss
rodaballo, turbot
Piggvar tillhör familj varar inom ordning plattfiskar. Det är en stor nästan rund platt fisk, lika bred som lång. Ögonsidan (ovansidan) är mörkt grön-brun-svart, växlande efter havsbottens beskaffenhet. Fjällen har omvandlats till taggiga benknölar, vilket gett upphov till namnet. Blindsidan (undersidan) är vit, ibland mörk. Piggvar kunde förr i tiden bli omkring 2 meter långa, numera upp till 1 meter, i Östersjön högst halvmeter. Vikt upp till 25 kilo, I Östersjön max 5 kilo. Hanen är mindre än honan.
- Köttkvalité: Fast, mycket fint vitt kött.
- Smak:
- Alternativ vara:
- Försäljning/säsong:
- Jämförpris 2015: Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: hållbar Kan frysas
Förekomst: Piggvar lever på sand- och stenbottnar ner till 70 meters djup. Förekommer utefter Atlantkusterna ner till Nordafrika, i Östersjön och Medelhavet, samt i Svarta Havet. Finns inplanterad i Nya Zeeland. På svenska västkusten har stammen minskat kraftigt, men är livkraftig i Östersjön.
Fiske, odling: Fisken fångas med nät, snurrevad, bottentrål och bottengarn eller som bifångst. Piggvar odlas främst i Spanien. Säsong året om. Säljs vanligen färsk, hel, skivad eller som filé. Fiske: Minimilängd skall vara 30 centimeter.
Miljö: Beståndet har kraftigt minskat och är inte särskilt vanlig någonstans. I Östesjön har viss återväxt noterats. WWF rekommendation: Odlad piggvar och lokalt garnfiskad piggvar större än 30 cm från hållbart bestånd är gulmärkt. Övrig vildfångad piggvar har rödmärkts.
PS: Enligt Uardaakademiens ordbok (Lunds studentkår) är piggvar = örngott för fakirer.
SÅ ANVÄNDS PIGGVAR
Piggvar är en uppskattad matfisk, med fast vitt kött. Kokas, steks och ugnslagas på liknade sätt som rödspätta.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-02
Läs mer
Hotade fiskar och skaldjur (})
Film: Mannerström filéar och kokar piggvar
Recept med Piggvar }
Det finns 5 recept med Piggvar }
-
Piggvar Petter i madeirasås
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fisk- och räksoppa (förrätt)
Tid: 15 min (+ 10 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stekt piggvar med vit sparris, soja- och hasselnötsky
Tid: 50 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare:
-
Fisk- och räksoppa
Tid: 14 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Piggvar med linspuré och chokladsås
Tid: 50 min , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan