
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Rödspätta }
(rödspätta, spätta, anglepiga, horunge, kungsflundra, mareskädda, marieskädda, rödspotta, skålla, slätta)
Latin: Pleuronectes platessa
plaice, European plaice, hen fish
plie, carrelet, plie d'Europe
passera, patessa, solla
Scholle, Goldbutt, Schullen
solla, palaia anglesa, lenguardo
Rödspätta tillhör familj flundrefiskar inom ordning plattfiskar. Färg och mönster varierar beroende av bottens beskaffenhet. Karakteristiskt är de klarröda, rödbruna eller gråbruna fläckarna på ögonsidan, vilka mörknar efter döden. Blindsidan är vit eller blåvit och kan ibland vara delvis pigmenterad. Rödspätta kan bli 1 meter lång, men vanligen inte över 4 dm. Vikt upp till 7 kg. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Förekomst: Rödspätta håller sig i strandzonen på relativt grunda sand- och lerbottnar, där den gräver ned sig. Vanligen på 0,5 till 50 m djup, men kan finnas ner till 250 meters djup. Rödspättan är vanlig i Nordsjön, utefter kusterna och i södra Östersjön, söder om Stockholms skärgård. Förekommer i öster i Vita havet och söderut längs hela Atlantkusten östra sida, samt i västra Medelhavet. Sällsynt i Nordamerika.
Andra förekommande namn: Anglepiga, horunge, kungsflundra mareskädda, marieskädda, rödspotta, skålla, slätta, spätta.
- Kategori: Mager fisk, fetthalt under 2%.
Fiske: Rödspätta fångas med bottentrål, snurrevad, sättgarn och bottengarn. Säsong juli - december. Säljs hel och som filé, färsk eller frusen. Minimilängd skall vara 27 centimeter.
Miljö: Övergödning och föroreningar under 1980- och 1990-talen i våra kustområden har kraftigt försämrat rödspättornas uppväxtmiljö. I Nordjön är bestånden långsamt under återhämntning.
WWF rekommendation: MSC-klassad spätta är grönmärkt. Generellt gulmärkt i områden där återhämtning sker. Köp inte exemplar som är mindre än 3 dm. Rödspätta fiskad med bomtrål är rödmärkt för att redskapen skadar havsbottnen och ger stora bifångster.
VIKT, PORTIONSVIKT
Normalstor hel rödspätta, 30 centimeter lång och 2,5 centimeter tjock, väger 400-500 gram, varav ätbart ~63%.
Filéer 4 per fisk: 50-100 gram.
SÅ ANVÄNDS RÖDSPÄTTA
Rödspätta är en uppskattad matfisk. Helstek med skirat smör ("meunière") anses som en delikatess. Bra även som kokt.
Läs mer
Recept med Rödspätta }
Det finns 12 recept med Rödspätta }
-
Grillad rödspätta i kapprock (aluminiumfolie)
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödspätta i folie med grönsaker och skaldjur
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Rödspättaceviche (förrätt)
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ansjovisfylld spätta med mathavre
Tid: 40 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Spättafiskburgare med dill- och senapsrostad aubergine
Tid: 45 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Nina Ahlm: Kostrådgivarens kokbok
-
Cornflakespanerad spätta med bacon och gurkyoghurt
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rödsspätta grenoble
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Italienska spättarullar
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Helstekt rödspätta meunière
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherad spättafilé med skirat smör och färskriven pepparrot (LCHF-recept)
Svarighet: Lätt, Receptgivare: