
Fotograf/bild: Film: daleysfr, carob
Johannesbröd ¤
(1. johannesbrödsträd 2. johannesbröd = ärtväxt, släkt med ärter och bönor)
Latin: Ceratonia siliqua, Ceratonia siliqua var. silvestris, Ceratonia siliqua var. edulus
1. carob tree 2. carob, St. John´s Bread = legume related to peas and beans
1. caroubier 2. caroube = legume apparenté aux pois et aux haricots
1. carrubo 2. carruba = leguminose imparentata con piselli e fagioli
1. Johannisbrotbaum 2. Johannisbrot = Hülsenfrucht verwandt mit Erbsen und Bohnen
1. algarrobo europeo 2. algarroba, garrofa = fabáceas relacionada con guisantes y frijoles
Semantik: Fruktens namn är härlett från det arabiska namnet på frukten "kharrūb" (ẖarrūbah). Det tyska och nordiska alternativnamnet och "John´s bread" uppkallat efter Johannes Döparen i bibeln som enligt legenden livnärde sig i öknen av dessa frukter. I länder som Grekland och Turkiet liknas frukten vid ett horn (grek. kerátion = horn) och kallas "trähorn" respektive "gethorn". Enheten "karat" som massaenhet på ädelstenar och renhet på guld har sitt ursprung från att kärnorna användes som viktenhet (4 frön = 1 karat).
FRUKT
Trädet får små gulgröna blommor på hösten som pollineras av både vind och insekter. Det tar ett helt år för frukten att utvecklas till mogen frukt.
- Kategori: Baljväxt/ärtväxt. Läs mer > Om ärtväxter.
- Ursprung: Länderna runt Medelhavet.
- Form/vikt: Långsmal rak eller böjd balja liknade bondbönor, 10-30 centimeter lång.
- Skal/färg: Som omogen grön och mörkbrun när den mognar. Mogen frukt får läderartat glänsande skal. Då är vattenhalten 10-20%, men frukten brukar torkas vidare till vattenhalt runt 8% innan fröna skiljs från skalet.
- Fruktkött: Under skalet finns ett mjukt gummiartat skikt fruktkött. Arom av härsket smör. Frukten innehåller 10-20 frön motsvarande 10% av den torkade fruktens vikt.
- Mognad: På hösten från augusti. När frukten mognat klart faller den till marken när man skakar på trädet.
- Smak: Fruktskal och fruktkött har mild sötaktig smak. Sockerhalten i frökärnorna är runt 50%.
Produktion: Världsproduktionen år 2020 blev 50.000 ton varav Marocko svarade för 44%. Resten främst fördelat på länderna runt Medelhavet. Produktionen har stadigt minskat alltsedan 1961 då den blev 657.000 ton (-97%). Perioden 1961-2000 -60% och 2020-2000 -68%. År 1961 var Spanien största producent (57%) och år 2000 var Portugal största producentland (28%). Källa: FOASTAT.
SÅ ANVÄNDS JOHANNESBRÖD
Som föda används främst brödfruktens frön, torkade eller rostade och fruktbaljorna till djurfoder. Förr i tiden kunde man köpa frön på apotek som ett alternativ till karameller. Traditionellt mals rostad johannesbröd till ett sockerrikt pulver (sockerhalt 30-50%) som används till bakverk och annat. På Malta tillverkas en klassisk sötsak kallad karamelli ta-harrub som traditionellt äts till påsk och i Israel äts torkad brödfrukten till Tu Bishvat ("trädens nyår"). Fröna används också till mjöl som används i livsmedelsindustrin (se nedan). Länderna runt Medelhavet har sina olika användningar av frukten. Genom pressning av frökärnor får man en söt saft, som kan extraheras till sirap eller jäsas till alkohol. I till exempel Palestina gör man en kall dryck som säljs på sommaren och på Malta tillverkas likör av frukten. Johannesbrödträdet används som prydnadsträd i varmare länder. Se recept via länkar nedan.
Fruktkärnmjöl: Numera används johannesbröd främst till framställning av ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som används inom livsmedelsindustrin. Läs mer > Fruktkärnmjöl.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-01