
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Om groddar och skott
(groning, groddning 1. grodd 2. skott 3. blomkropp 4. blad, kronblad)
germination 1. sprout, germ 2. shoots 3. bud 4. leaf, petals
germination 1.germe 2. pousse, bourgeon 3. bouton 4. feuille, pétales
germinación 1. germe 2. germoglio 3. bocciolo 4. foglia, petalos
keimung 1. Sprossen 2. Tribe 3. Knospe 4. Blatt, Blütenblatt
germinación 1. germen 2. brote 3. botón, capullo 4. hoja, pétalos
Grupper inom
Groddar, skott:
Groddning är odling av groddar. Groddning och odling av skott sker av ärtväxter (ärter, bönor, linser, alfalfa), av korsblommiga växter (rädisa, senap, rättika, solros, krasse), gräsarter (bambu), mållväxter (rödbeta, mangold) och kålväxter (broccoli, mizuna). Vid groddning används bara vatten, för att odla skott behövs jord som fröna planteras i. Skott kan också fås ur örtens rotfrukt dvs ur löken eller rotknölen som antingen sätts i lite vatten eller planteras i jord. Då växer det upp kraftigare skott/stjälkar modell gräslök. Det är enkelt att grodda och odla skott själv (läs mer > Odla groddar). Det finns speciella groddburkar för ändamålet (se dito).
- Grodd (fr. germe) = växtens embryo, dwt vill säga förstadium. De är oftast vita eller lätt gröna minitrådar med fröet kvar i ena änden. Exempel: Alfalfagroddar, böngroddar och linsgroddar. Utöver grönsaksgroddar finns även sädesgroddar t.ex. vetegroddar. Läs mer > Sädeskornets anatomi.
- Skott (fr. pousse, på träd = bourgeon) = utskjutande växtdel, antingen huvudskott (första stamparti), eller sidoskott (gren från huvudskottet). Skotten är vanligtvis gröna, korta eller halvlånga tunna stjälkar med blad i toppen. Exempel: Ärtskott, solrosskott och kryddkrasse. Det finns dock grova skott t.ex. bambuskott.
- Blomknopp (fr. bouton = "knapp") är en blomma som inte slagit ut ännu. Förekommer ibland kulinariskt, till exempel i te. Till te plockas det lätt fjuniga och bladliknande blomskottet (embryot, eng. bud) plus de två närmaste bladen (läs mer > Odling av te).
- Blad (fr. feuille) kan vara spetsiga (parallellnerviga), parflikiga (fjädernerviga), handflikiga (handnerviga), fingrade och parbladiga. Kronblad (fr. pétale) = blomblad.
SÅ ANVÄNDS GRODDAR OCH SKOTT
Groddar och skott används som smaksättare på smörgåsen eller i salladen. De kan också användas i soppor, grytor, wok, såser m.m. och bör då tillsättas sent i anrättningen för att behålla form, smak och vitaminer.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10