
Fotograf/bild: Film: Visit Fyn, Island of Langeland, Denmark
Asiegurka
(asiegurka, asiagurka, vit slanggurka, dansk inläggningsgurka, DK: asieagurk, asie, kæmpeagurk, langelands kaempe)
Latin: Cucumis satvius Fatum
Danish garden cucumber, pickeling cucumber
concombre de jardin danois, concombre mariné
cetriolo da giardino, cetriolo sottaceto
Dänische Gartengurke, Pökelgurke
Pepino de jardín danés, pepino para encurtir
Grupper inom
Gurkor:
Asiagurka (langelands kaempe) är en dansk klassisk variant av slanggurka med ursprung från Langeland i Danmark. Den är tjockare än vanlig slanggurka, vanligtvis blekgul men förekommer även som grön med knottrigt skal. Läs mer > Gurkor.
- Vikt: Vanligen 0,5-1 kilo eller mer.
- Karaktär och smak: Mild smak, men kan också vara bitter. Syltad är den milt söt-syrlig. Ett bra smakalternativ som kan rekommenderas.
- Alternativ vara: Annan gurka i söt ättikslag.
- Försäljning: Förekommer i Danmark färsk under säsong, sällsynt i andra länder. Säljs mest syltad, konserverad.
- Förvaring: Förvaras som annan gurka, bäst vid +12°C. Konserverad har mycket lång hållbarhet.
SÅ ANVÄNDS ASIEGURKA
Asiegurkor används främst till inläggning som syltgurka. En sötare inläggning än för vanlig ättiksgurka. Frukten skalas och skärs på längden. Kärnhuset skrapas ur med en sked och fylls med salt för att dra ut vätska. Så får den vila ett tag varefter den sköljs av och skärs i bitar och läggs i en kryddig ättikslag med extra mycket socker (se recept > Asiagurka). Inlagd asiegurka används som tillbehör till mat eller som "pynt på smørrebrød". Passar bra till kötträtter och stekar av olika slag.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-08
Läs mer
Recept med Asiegurka
Det finns 2 recept med Asiegurka
-
Hemsyltad asiagurka (asiegurka)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Asiagurka, syltgurka på gammalt vis
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan