
Fotograf/bild: Film: True Food TV, favorite tomatoes
Tomattyper
(tomattyper 1. klättrande tomater 2. busktomater 3. kvistomater, kumato)
tomato types 1. climbing tomatoes 2. bush tomatoes 3. twig tomatoes
types de tomates 1. tomates grimpantes 2. tomates buissonnantes 3. tomates de brindille
tipi di pomodoro 1. pomodori rampicanti 2. pomodori a cespuglio 3. pomodori su ramoscello
Tomatensorten 1. Klettertomaten 2. Strauchtomaten 3. Zweigtomaten
tipos de tomate 1. tomates trepadores 2. tomates de arbusto 3. tomates ramita
Grupper inom
Tomater:
Tomater kan ha olika form, färg och smak. Biologiskt är skillnaden mellan tomaterna marginell och ur odlarsynpunkt skiljer man främst på högväxta klättrande tomater och busktomater. I handeln namnges tomater ofta utifrån sin form och storlek till exempel körsbärs- och plommontomater. Ibland används fantasinamn som cocktailtomater eller pärltomater, eller sortnamn till exempel kumato som är en lätt sötsyrlig, rund, halvstor tomat med brunrött skal. Flerfärgade tomater kallas zebra-, safari- eller tigertomater (läs mer > Om tomater). Tomater kan sorteras i tre storlekgrupper. Se film, klicka på "True Food" under bilden ovan.
- Minitomater väger 15-50 gram, vilka kan delas in efter storlek i körsbärstomater, druvtomater och plommontomater. De kan vara röda, orangea, svartbruna eller blandfärgade. Läs mer > Minitomater.
- Medelstora tomater väger runt 100 gram och är som regel röda men andra färger förekommer. Sägs bara "tomat" i ett recept så brukar dessa tomater avses. Läs mer > Medelstora tomater.
- Stora tomater (bifftomater) väger vanligen runt 200 gram, men kan väga upp till 500 gram. Riktigt stora brukar kallas "bifftomat". De är nästan alltid röda. Läs mer > Bifftomater.
SÅ ANVÄNDS OLIKA TOMATER
Skillnaden mellan tomater är mer en utseendefråga än en smakfråga. Visserligen är små tomater ofta smakrikare än större och stora tomater är ofta saftigare än mindre, men sort och mognadsgrad har större betydelse för smak än storleken. I stort sett är den ena tomaten utbytbar mot den andra och används på likartat sätt ur kulinarisk synpunkt. Storleken kan ha praktisk betydelse, en liten tomat kan passa bättre i en sallad eller på en smörgås. En stor tomat passar bra skivad till hamburgare och en halv bifftomat kan vara en lagom portion att steka eller grilla som tillbehör.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-04
Läs mer
Recept med Tomattyper
Det finns 1 recept med Tomattyper
-
Tomatsallad balsamico
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan