Grupper inom
Potatis:
Vår- och sommarpotatis är vanligtvis speciellt snabbväxande sorter som delas in i tre grupper beroende på ålder.
Primörpotatis kallas den allra första potatisen under säsongen och betraktas som en delikatess. Denna potatis har inte nått full mognad och är därför små med mycket tunt skall.
Färskpotatis är stadiet efter primörpotatisen. Även denna potatis skördas före fullständig mognad och skalet kan enkelt avlägsnas utan skalning med mjuk borste. Midsommar med färskpotatis och sill är en klassiker.
Sommarpotatis är färsk potatis avsedd för direkt konsumtion och kan ätas med eller utan skal. Den tål normal hantering och har fastare kokengenskap än primör- och färskpotatisen, men sämre än höst- och vinterpotatis.
- Vikt: 25-125 gram/styck. Se nedan.
- Karaktär och smak: Halvfast konsistens. Varierande med sort, generellt mild.
- Mognad: Vår och sommar.
- Alternativ vara: Annan potatis. Andra primörer (läs mer > Primörer).
- Försäljning/säsong: Vår och sommar.
- Jämförpris: Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: Mörkt och svalt, gärna i kylskåp. Hållbar några veckor efter förpackningsdatum. Vår- och sommarpotatis lämpar sig inte att långlagras på samma sätt som höst- och vinterpotatis, ruttnar fortare. Potatis som inte mognat färdigt i jorden har tunnare skall och är känsligare att hantera.
VIKT OCH PORTIONSBERÄKNING HÖST- OCH VINTERPOTATIS
Vår- och sommarpotatis skördas tidigt innan potatisen mognat färdigt. Ju tidigare skörd desto mindre potatis.
Färsk potatis | Råvikt ca | Råskalad | Kokning | Tillagad | av råvikt |
Primörpotatis | 50 g | Skalas ej | ca -2% | 45-50 g | 98% |
Färskpotatis | 75 g | Skalas ej | ca -2% | 70-75 g | 98% |
Sommarpotatis | 100 g | -20% | ca -2% | 75-80 g | 78% |
Potatis som råskalas viktminskar 10-20% beroende på storlek. Skalad efter kokning viktminskar cirka 5%-enheter mindre.
Portionsberäkning: Normalportion som tillbehör cirka 200 gram tillagad vikt. Motsvarar cirka 205 gram råvikt om potatisen äts oskalad och 250 gram om den äts skalad. Potatis som steks tappar mer vikt än om potatisen kokas.
SÅ ANVÄNDS VÅR- OCH SOMMARPOTATIS
Primör- och färskpotatis tvättas ren med mjuk borste och äts som regel kokt med skal. Sommarpotatis äts alternativt med eller utan skal. Små potatisar kan råstekas, eller lättkokas och sedan stekas. Läs mer > Så tillagas rotfrukter. Vår- och sommarpotatis fungerar inte lika bra som sommarpotatis att tillaga klassiska rätter som Janssons frestelse, kroppkakor, palt, rårakor och raggmunk. Läs mer > Höst- och vinterpotatis.
Koktid: 10-20 minuter beroende på storlek.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-04