peanut butter
beurre d´arachide
burro di arachidi
Erdnussbutter
manteca de maní, mantequilla de maní
Jordnötssmör är finmalda rostade, eller orostade kärnor av jordnötter. Det finns två huvudtyper av jordnötssmör, dels creamy (slät), dels crunchy (grovmald). Vanligtvis använder producenterna det engelska ordet "peanut butter" bland annat för att "smör" endast får avse mjölkprodukt. Det är enkelt att göra sitt eget jordnötssmör, mixa nötter med lite matolja och smaksätt. Läs mer > Jordnötter.
- Ingredienser: Jordnötssmör består oftast av malda eller mixade torkade och rostade jordnötter (90-100%). Ibland till del ersatt med billigare nötter/oljor som solrosolja och palmolja. Lite socker eller salt kan ingå.
- Fetthalt 40-55%, mättat fett 7-10%.
- Karaktär och smak: Krämig, mäktig, smörig nötsmak.
- Alternativ vara: De olika varumärkena är som regel utbytbara mot varandra.
- Försäljning: Allmänt förekommande, stort utbud ofta ekologisk.
- Jämförpris: Lågt, 60-150 kr/kilo. För ovanlighetens skull håller ekologisk smör likvärdig prisnivå.
- Förvaras i rumstemperatur i tillsluten burk. Mycket lång hållbarhet.
Hälsa/näring: Jordnötssmör är energirikt, cirka 600 Kcal/g. Mängden mättat fett är lågt (7-10%), medan andelen enkelomättat (~25%) och fleromättat fett (~15%) är hög, vilket anses hälsosamt. Kolestrolfritt. Om nötallergi, läs > Nötallergi.
SÅ ANVÄNDS JORDNÖTSSMÖR
Jordnötssmör används främst som smörgåspålägg och som ingrediens i konfektyrer, men även som smaksättare av mat. Jordnötssmör är särskilt populärt i USA, där halva skörden av jordnötter går till produktion av jordnötssmör. En amerikansk klassiker är "peanut butter and jelly sandwich", det vill säga jordnötssmör med sylt på smörgås. Smaskigt kaloririkt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04