Latin: Hydnum rufescens
Roter Semmelstoppelpilz
Grupper inom
Taggsvampar:
Ätbarhet: God/ätlig matsvamp.
Hatt & fot: Välvd till rak, tunn, ljust tegelfärgad hatt. 3-7 cm bred, 6-10 cm hög. Vit till blekt rödgul fot, oftast centrerad i hatt. 1-2 cm tjock.
Undersida: Gräddvita sköra taggar. Ej nedlöpande på fot.
Svampkött: Gulvitt, bräckligt kött. Mild smak och lukt.
Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Säsong aug-okt med topp i september.
Växtsätt: Både löv- och barrskog.
Förväxlingsrisk: Blek taggsvamp (mycket god) som är blekare och vanligen större och kraftigare.
Övrigt: Utpräglad blandsvamp som bör ingå med mer starksmakande svamp, bäst färsklagad. Passar till all slags mat. Kan frysas, men är mindre lämpad att torka (blir besk).