
Fotograf/bild: Aix*Marsielle Université
Franska AOC-ostar
(Fransk ost, franska AOP-ostar, Ursprungsskyddade franska ostar, Franska SUB-ostar)
French PDO cheese
Appellation d´Origine Controlée Fromage, fromages français AOP
Francese DOP-formaggi
französische gU-Käse
queso DOP francés
Grupper inom
Klassificering ost:
Fransmännens stora ostkunnande och mångfald av ostar är väl känt. Redan under antiken specialiserade de sig på mjuka löpeostar med kort lagringsduglighet. Charles de Gaulle: Hur skall man kunna regera ett land som har 246 olika slags ostar?
AOC = Appellation d´Origine Controlée: Liksom för viner klassificerar fransmännen sina ostar enligt AOC, vilket innebär att den framställts enligt fasta regler bland annat avseende geografiskt produktionsområde, produktionssätt, lagringsmetoder, kvalitet och karaktär. Samtliga AOC-ostar är också AOP-ostar (Appelation d´Origine Protégée) vilket avser EU:s ursprungsskydd (läs mer > Ursprungsskydd EU). 2014 omfattade AOC-systemet 45 franska ostar.
- 30 ostar av komjölk: Abondance, Beaufort, Bleu d´Auvergne, Bleu de Gex, Bleu des Causses, Bleu du Vercors–Sassenage, Brie de Meaux , Brie de Melun, Camembert från Normandie, Cantal, Chambérat, Chaource, Comté, Epoisses, Fourme d´Ambert, Forme de Montbrison, Laguiole, Langres, Livarot, Maroilles, Mont-d´or eller Vacherin, Morbier, Munster, Neufchâtel, Pont-l´Evêque, Reblochon, Saint-Nectaire, Salers, Tome des Bauges.
- 13 av getmjölk, 2 av fårmjölk: Banon, Brocciu, Chabichou du Poitou, Charolais, Chevrotin, Crottin de Chavignol, Ossau-Iraty (fårost), Pélardon, Picodon, Pouligny Saint-Pierre, Rigotte de Condrieu, Rocamadour, Roquefort (fårost), Sainte-Maure, Selles-sur-Cher, Valencay.
Fördelning på osttyp:
- 1 färskost/mesvara (fr. fromage frais): Brocciu corse. Läs mer > Franska färskostar.
- 11 getostar (fr. chevre, pâte molle croûte naturelle): Banon, Chabichou du Poitou, Charolais, Crottin de Chavignol, Pélardon, Picodon, Pouligny Saint-Pierre, Rocamadour, Sainte-Maure, Selles-sur-Cher, Valencay. Läs mer > Franska getostar & fårostar
- 6 vitmögelostar (fr. pâte molle croûte fleurie): Brie de Meaux , Brie de Melun, Camembert från Normandie, Chaource, Neufchâtel, Rigotte de Condrieu. Läs mer > Franska mögelostar.
- 7 blå-/grönmögelostar (pâte persillée): Bleu d´Auvergne, Bleu de Gex, Bleu des Causses, Bleu du Vercors – Sassenage, Fourme d´Ambert, Forme de Montbrison, Roquefort. Läs mer > Franska mögelostar.
- 12 hårdostar (fr. pâte pressée): Abondance, Beaufort, Cantal, Chevrotin, Comté, Laguiole, Morbier, Ossau-Iraty, Reblochon, Saint-Nectaire, Salers, Tome des Bauges. Läs mer > Franska hårdostar.
- 8 kittostat (fr. pâte molle croûte lavée): Chambérat, Epoisses, Langres, Livarot, Maroilles, Mont-d´or/Vacherin, Munster, Pont-l´Evêque. Läs mer > Franska kittostar.
För att hitta AOC-ostar i Kunskapskokboken sök "AOC-ost".
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12