Grupper inom
Franska kittostar }:
Munster, från byn med samma namn, är en ursprungsskyddad kittost från Alsace. Benediktermunkar skapade osten på 1200-talet. När den mognar blir skorpan mörkt rödbrun med ett halmgult inre. Den har små pipor och en smidig och mjuk konsistens. Osten blir nästan krämig under mogningen. Doften påminner om stall och aromen har en kraftig, fyllig smak samt är lätt syrlig.
Ursprung: Fechtdalen i södra Vogeserna, Alsace, med anor från 600-talet. AOC 1969. Munster = monasterium = kloster.
Osttyp: Kittost+vitmögelost av komjölk. Rund 13-19 cm. Det finns en mindre variant 7-12 cm.
Ytskikt:
Snittyta:
Konsistens: Krämigt halvmjuk.
Smak: Distikt doft, kraftfull smak, lätt champinjonaktig.
Lagring:
Fetthalt: 28%.
Förvaring:
Kommentar: Vita viner med bra syra och frukt passar, t.ex. vin från druvorna gewurztraminer eller pinot gris. Osten avnjuts av många fransmän doppad i kummin- eller anisfrön.