
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Smaksatt soja
(smaksatt sojasås, t.ex. svampsoja svampsoja (caogu laochou), champinjonsoja, räksoja, xiazi jiangyou)
infused soy, blended soy e.g. mushroom soy (caogu laochou)
soja infusé, soja mélangé, par ex. soja aux champignons (caogu laochou)
soia infusa, soia mista ad es. funghi di soia (caogu laochou)
aromatisierte Sojasoße, z.B. Pilz Soja (caogu laochou)
soja infundida, soja mezclada, p. ej. hongos de soja (caogu laochou)
Soja kan vara smaksatt på olika sätt. Mest välkänt och använt är svampsoja (mushroom soy), men det finns andra t.ex. kinesisk räksoja (xiāzǐ jiàngyóu) som är en specialitet från staden Suzhou i östra Kina.
Mushroom soy (cǎogū lǎochōu, svampsoja) är en mörk, vanligtvis fatlagrad kinesisk soja, smaksatt med svampextrakt av straw mushroom som är en vanlig svamp i Asien.
- Smak: Mushroom Soy har tjock konsistens. Smaken är mustig, aromatisk och lätt syrlig med klar svampsmak och markerad sälta.
- Alternativ vara: Annan mörk kinesisk soja.
- Försäljning: Vanlig i alla butiker året om.
- Förvaring: Förvaras svalt och mörkt. Lång hållbarhet.
SÅ ANVÄNDS SVAMPSOJA
Passar till marinader, grillsåser, köttgrytor, långkok och wokade rätter. Anses passa väl till svensk husmanskost t.ex. kåldolmar.