Latin: Vitis vinifiera, Vitis labrusca
wine leaves
feuilles de vigne
foglie di vino
Weinblätter
hojas de vino
Grupper inom
Minisallat:
Vinblad från vindruveväxterna Vitis vinifiera och Vitis labrusca används i maträtter till exempel till vinbladsdolmar, som sallatstillbehör, i soppor, grytor och i örtteer, samt som krydda i dressing.
- Smak: Vinbladen är lätt syrliga och svagt kryddiga.
- Alternativ vara: Svår att ersätta. Svensk motsvarighet är vitkål till kåldolmar.
- Försäljning/säsong: Vinblad kan köpas i vissa butiker, antingen färsk, torkad eller inlagda i saltlag. Vinbladsdolmar förekommer färdiglagade, konserverade i olivolja.
Vinbladsdolma(-r) med nötter och röda vinbär är särskilt populära i Turkiet (dolma) och med ris och örter i Grekland (dolmadakia). Dolmarna kan fyllas med allehanda innehåll, även fisk och kött. Man kan äta dolmarna kalla, eller så värmer man upp dem. Yoghurt i olika former passar till.
SÅ ANVÄNDS VINBLAD
Bladskaft och "nerv" skärs bort. Färska blad plattas ut och kokas i cirka 20 minuter. De är sedan goda att marinera. Inlagda blad används till dolmar som tillreds i ugn.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06