
Klassificering olivolja
(Klassificering olivolja: Fin ätbar: 1. extra jungfruolja 2. jungfruolja. Ordinär: 3. vanlig jungfruolja 4. raffinerad olivolja. Restprodukter, ej ätbara: 5. lampante jungfruolja 6. olivolja 7. bomolja, superfine olive oil, fine olive oil, pure olive oil)
Latin: EU 4 categories: 1. Virgin olive oil 2. Chemically refined olive oil 3. Ordinary olive oil 4. Pomace oil
Classification olive oil: Fine edible: 1. extra-virgin olive oil 2. virgin olive oil. Ordinary: 3. ordinary virgin olive oil 4. refined olive oil. Residual products non edible: 5. lampante virgin olive oil 6. olive oil 7. olive pomace
Classification huile d´olive : Fine comestible : 1. huile d´olive extra-vierge 2. huile d´olive vierge. Ordinaire : 3. huile d´olive vierge ordinaire 4. huile d olive raffinée. Produits résiduels non comestibles : 5. huile d´olive vierge lampante 6. huile d´olive 7. marc d´olive
Tipi olio d´oliva: novello, gentile/leggero, armonico, medio, intenso, fruttato, lepente olio d´oliva
Klassifizierung Olivenöl: Feines Speiseöl: 1. Jungfrau extra Olivenöl 2. Jungfrau Olivenöl. Gewöhnliches: 3. gewöhnliches Jungfrau Olivenöl 4. raffiniertes Olivenöl. Nicht essbare Restprodukte: 5. Lampant-Jungfrau Olivenöl 6. Olivenöl 7. Oliventrester
Clasificación del aceite de oliva: comestible fino: 1. aceite de oliva virgen extra 2. aceite de oliva virgen. Ordinario: 3. aceite de oliva virgen ordinario 4. aceite de oliva refinado. Productos residuales no comestibles: 5. aceite de oliva virgen lampante 6. aceite de oliva 7. orujo de oliva
Grupper inom
Olivolja:
Olivolja kvalitetsklassas av International Olive Council på följande sätt (något förenklat). Läs mer via länk nedan > Definitions of olive oils. I svenska butiker säljs huvudsakligen extra-virgin olive oil, det vill säga den bästa kvaliteten. Sämre kvaliteter används till kosmetika och annat. Läs mer > Kallpressning, varmpressning.:
Fin konsumtionsolja:
Virgin olive oils (jungfruolja) är kallpressad olja från oliver som mekaniskt bearbetats (pressats) utan att oljan förändras genom annan behandling än tvättning, centrifugering och filtrering.
- Extra-virgin olive oil är virgin oil som högst innehåller 0,8% oleinsyra (omega-9-
fettsyra). - Virgin olive oil: är virgin oil som högst innehåller 2% oleinsyra (omega-9-
fettsyra).
Ordinär konsumtionsolja:
- Ordinary virgin olive oil är virgin oil som högst innehåller 3,3% oleinsyra (omega-9-
fettsyra). Får endast säljas till konsument om det är tillåtet i respektive land. - Refined olive oil (raffinerad/förbättrad olja) av jungfruolja får inte ändra grundsammansättningen och högst innehålla 0,3% oleinsyra. Får endast säljas till konsument om det är tillåtet i respektive land.
Ej till konsumtion (restprodukter):
- Lampante virgin olive oil (it. lampante = "ojämförbar") är virgin oil som innehåller mer än 3,3% oleinsyra (omega-9-
fettsyra). - Olive oil (olivolja) är en blandning av raffinerad olja och jungfruolja med högst 1% oleinsyra.
- Crude olive pomace ("fruktmos", sv. bomolja) är den sämre sorts olivolja som erhålles vid tredje pressningen. Bomolja används exempelvis som bränsle i oljelampor och till skinn- och läderberedning.
EU-klassificering:
- Virgin-olivolja har inte blivit kemiskt behandlad
- Kemiskt raffinerad olivolja
- Ordinär olivolja
- Pomaceolja (svenska = bomolja)
Italien klassificering varierar och kan till exempel vara:
- Novello - tidigt skördade gröna kart, skarp smak.
- Gentile/leggero - mild smak.
- Armonico - harmonisk smak.
- Medio - medelmild.
- Intenso - intensiv smak.
- Fruttato - fruktig, aromatisk, kraftfull smak.
- Lepente - den sämsta sorten.
Fernandoskalan är en inofficiell smakskala:
0 - utan smak
1 - nästan ingen smak
2 - mycket liten smak
3 - liten smak
4 - mycket mild smak
5 - mild smak
6 - medelstor smak
7 - stor smak
8 - intensiv smak
9 - mycket intensiv smak
10 - utpräglat intensiv smak
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03