
Fotograf/bild: Film: Herbarium Werdler, wild garlic
Ramslök
(ramslök, skogsvitlök, Så används ramslök)
Latin: Allium ursinum
ramsons, wild garlic, wild cowleek, bear leek, buckrams, broad-leaved garlic
Ail-des-our, ail sauvage, ail des bois
agli orsino
Bärlauch, Bärenlauch, Knoblauchspinat, wilder Knoblauch, Waldknoblauch
ajo de oso
Grupper inom
Lök:
Ramslök (Allium ursinum, urisinum = björn) är en art i släkte Lökväxter (läs mer > Om lök) hemmahörande i Europa och Asien från Storbritannien till Kaukasus. där den ganska sällsynt växer i fuktig skogsmark. Det är en flerårig ört som kan bli omkring en halv meter hög. Stjälkarna är trekantiga som mynnar i långsmala, platta och spetsiga blad liknande liljekonvaljblad. Blommorna är vita och sitter i klasar i toppen på långsmala stänglar. Örten blommar i maj-juni som sedan utvecklar små lökar. Förr användes både lök och blad som ersättning för vitlök och som medicinalväxt av munkar på medeltiden. Numera äts bara bladen. Kor lär tycka om löken och björnas sägs i folkton äta löken när de vaknat ur sitt ide.Se film, klicka på "Werdler" under bilden ovan.
I Sverige förekommer den vild i södra Sverige upp till Uppland, dock sällsynt. Den växer alltid i stora bestånd och på dess växtplatser kan man ofta känna en stark löklukt, särskilt då bladen börjat vissna. Den odlas idag kommersiellt på Öland och Gotland.
- Smak: Ramslöksbladens smak liknar gräslök, men med tydlig vitlökskaraktär.
- Alternativ vara: Gräslök, vitlök.
- Försäljning/säsong: Svenskodlad förekommer till försäljning i butik under april-juni. Därutöver obefintligt.
- Förvaring: Förvaras svalt gärna stående i kallt vatten. Kort hållbarhet, bör användas inom några dagar innan bladen börjat gulna. Olämplig att torka. Kan frysas, hållbar upp till ett år.
SÅ ANVÄNDS RAMSLÖK
Ramslök används färsk som krydda i sallad och som smaksättare av soppor, såser, vinäger, aromsmör m.m. Man kan t.ex. göra en pestovariant där ramslöken får ersätta basilikan och vitlöken. Ramslök är känslig för värme och bör tillsättas sent vid tillagning av varma rätter. Klassiskt är ramslökssoppa, se dito recept.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05