Cream Havarti
Grupper inom
Nordiska kittostar:
- Osttyp: Kittost av komjölk.
- Ursprung: Danmark.
- Tillverkning:
- Form:
- Användning: Påläggsost och att smältas/grillas. Passar bra ihop med frukt och grönsaker.
- Passande dryck: Se film via länk nedan.
- Ytskikt: Smidig gulaktig skorpa med kitt. Även skorpfri.
- Snittyta: Gulaktig. Grynpipig med många små oregelbundna hål.
- Konsistens: Halvhård, smidig, krämig.
- Smak: Smörig ton, sötaktig och lätt syrlig till skarp beroende på ålder. Vid längre lagring än 3 månader blir osten saltare och hasselnötssmak. Osten kan vara smaksatt med kummin.
- Lagring: Vanligen cirka 3 månader.
- Fetthalt: 35+%, 30+%, 23+%, 14+%.
- Förvaring: +2 till +8°C. Frysbar 3-4 mån.
- Kommentar: Det finns också en gräddigare, senare variant Flødehavarti (cream havarti). Cream Havarti är en en Havarti av högpastoriserad mjölk med tillsats av tjockgrädde vilket gör osten fetare och krämigare. Denna mognar inte vid längre lagring. Det finns också Havarti smaksatt med kryddor som kummin, dill, vitlök, paprika och jalapeno.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12