Havarti

Fotograf/bild: igourmet

Havarti

(Dansk kittost, flødehavarti)

Engelsk översättning Cream Havarti

Havarti skapades av ostpionjären Hanne Nielsen i senare delen av 1800-talet och namngiven efter hennes familjegård Havarthi nära Köpenhamn. Havarti är inspirerad av Tilsiterost, som härstammar från Öst-Preussen. Havarti är förebild för många andra kopior. 
  • Osttyp: Kittost av komjölk.
  • Ursprung: Danmark.
  • Tillverkning:
  • Form:
  • Användning: Påläggsost och att smältas/grillas. Passar bra ihop med frukt och grönsaker.
  • Passande dryck: Se film via länk nedan.
  • Ytskikt: Smidig gulaktig skorpa med kitt. Även skorpfri.
  • Snittyta: Gulaktig. Grynpipig med många små oregelbundna hål.
  • Konsistens: Halvhård, smidig, krämig.
  • Smak: Smörig ton, sötaktig och lätt syrlig till skarp beroende på ålder. Vid längre lagring än 3 månader blir osten saltare och hasselnötssmak. Osten kan vara smaksatt med kummin.
  • Lagring: Vanligen cirka 3 månader.
  • Fetthalt: 35+%, 30+%, 23+%, 14+%.
  • Förvaring: +2 till +8°C. Frysbar 3-4 mån.
  • Kommentar: Det finns också en gräddigare, senare variant Flødehavarti (cream havarti). Cream Havarti är en en Havarti av högpastoriserad mjölk med tillsats av tjockgrädde vilket gör osten fetare och krämigare. Denna mognar inte vid längre lagring. Det finns också Havarti smaksatt med kryddor som kummin, dill, vitlök, paprika och jalapeno.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Film: Wine and Cheese Pairing: Havarti