
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Mozzarella
(mozzarella = stretchad färskost, butrata = med tillsatt grädde, italiensk filataost, caprese )
mozzarella = stretched cream cheese, butrata = with added cream
mozzarella = fromage à la crème étiré, butrata = avec crème ajoutée
mozzarella, mozzarelline, bocconcini, burrata Mozzarella di Bufala Campana DOP
Mozzarella = gestreckter Frischkäse, Butrata = mit Sahnezusatz
mozzarella = queso crema estirado, butrata = con crema agregada
Mozzarella (ita. mozza på gammelitalienska betyder buffelmjölk, mozzare hugga/skära av) är originalmässigt färskost av opastöriserad vattenbuffelmjölk. Enligt legenden skapades osten nära Neapel då ostmassa av misstag föll i en hink med hett vatten.
- Osttyp: Filataost av vattenbuffelmjölk eller komjölk.
- Ursprung: Italien.
- Tillverkning: Ursprungligen av vattenbuffelmjölk, men tillverkas numera vanligen av komjölk.
- Form: Vanligtvis rundoval liknande stora ägg. Mozzarelline = små runda mozzarella.
- Användning: Klassiskt är rätten "caprese" som är skivad mozzarella och tomater med basilika, olivolja och salt. Det är också en populär pizzaost.
- Ytskikt: Slät, vit.
- Snittyta: Slät, vit.
- Konsistens: Halvfast, lite svampig men spänstig. Tillverkad av buffelmjölk blir osten mindre gummiartad än av komjölk.
- Smak: Mild, fräsch, mjölkig smak. Mozzarella av buffelmjölk är lite "djupare" i smaken än av komjölk.
- Lagring: Bör helst ätas purfärsk.
- Fetthalt: 20-25%.
- Förvaring: +2 till +8°C. Hållbar cirka 3 veckor i sin förpackning.
- Kommentar: Säljs ofta styckvis liggande i vassle i plastpåsar.
Varianter:
- Burrata är mozzarella där grädde blandat med strimlad/riven mozzarella (stracciatella) ingår i kärnan. Läs mer > strimla.
- Bocconcini är små äggstora mozzarella med ursprung från Neapel.
- Mozzarella di Bufala Campana är en av EU ursprungsskyddad ost av buffelmjölk (läs mer > Italienska DOP-ostar). Tillverkas i Campania, Lazio, Puglia och Molise i centrala Italien.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01
Läs mer
Hemsida: Mozzarella di Bufala Campana
Recept med Mozzarella
Det finns 55 recept med Mozzarella
-
Kapris- och tomatmarinerad mozzarellini (plockmat)
Tid: 15 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pizza al paprica
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterad zucciniblomma, squashblomma
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad tomat- och ingefärsmarinerad lax
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Heta ostquesadillas
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Italiensk pastasallad
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Portabellosandwich med mozzarella och aioli
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ciabattapizza med köttbullar
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Våfflor Italia (plockmat)
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppel- och mozzarellasallad (tillbehör)
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan