
Mariekex
(Mariakex, Guld Marie)
marie bisquit
biscuits marie
biscotti marie
Mariekeks
galleta maria
Grupper inom
Om kex och rån:
Historia: Mariekexet skapades 1874 av det engelska bageriet Peek Freans i London, för att högtidlighålla bröllopet mellan Alfred av Sachsen-Coburg-Gotha och Maria Alexandrovna av Ryssland. Kakan blev populär i hela Europa. I Spanien blev det en symbol för landets ekonomiska återhämtning efter det spanska inbördeskriget, när bagarna kunde producera kexen i mängd. Kexet i Spanien hade från början en bild av Jungfru Maria på framsidan, men togs bort efter protester från romersk-katolska kyrkan.
I Sverige importerade skeppsredaren Carl Leopold Berggren kex och kakor från England. 1887 höjdes tullarna på kexen och Berggren bestämde sig för att starta egen tillverkning med företaget Göteborgs Kex, Kungälv. Bagaren Robert Cruickshank från Skottland och ytterligare fem bagare anställdes. 1888 gjordes det första provbaket. Kexet döptes till Guld Marie och var under många år det mest sålda kexet i Sverige.
SÅ ANVÄNDS MARIEKEX
Kexen är goda att äta som snacks, med smör och marmelad eller som tilltugg till efterrätter. Vanlig ingrediens i tårtbottnar blandat med smör, liksom i ischoklad (bild ovan).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-01