
Om chokladdekorationer
Grupper inom
Om chokladkonfektyrer:
Temperera choklad: Smält choklad måste "tempereras" för att resultatet skall bli hård med "bräckknäck" och få blank yta. Se recept > Temperera choklad. Läs mer > Smälta, temperera choklad.
Utrustning: Sprits är självklart, liksom en lång och mjuk palettkniv. Plastfolie (tjockare plastfilm) och räfflad chokladskrapa (eller en "fixkam", se > Degskrapa) behövs för att göra spiraler (se recept > Enkel chokladdekoration). Mönstermallar är ett utmärkt hjälpmedel, sök på internet "chokladdekoration mallar" och printa ut. Som proffs behöver man tryckluftsspruta, frysspray, drejskiva, formar och andra specialverktyg.
Mönster: Choklad spritsas på plastfilm, torkas och lättas sedan försiktigt från underlaget. Endast fantasin sätter gränser. Antingen ritar man på frihand eller efter mallar under plasten. Mallar är nödvändigt för novisen om man vill göra flera figurer av samma slag. Önskas runda dekorer skär man ut cirklar i plasten, lägger den på bakplåtspapper och spritsar. Bladen på bilden ovan är gjorda på riktiga blad, vilket ger fin form och ådring. Se filmer via länkar nedan.
Klister: Dekorationer fäst på choklad med lite penslad ljummen choklad.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-06
Läs mer
Film: Chokladdekorationer bild ovan
Film: Enkla chokladdekorationer av Årets unga konditor
Film: Chokladdekorationer Jessica Sandberg
Film: Amazing cake decorating I
Film: Amazing cake decoration II
Film: Top 20 Amazing Cakes Decorating
Film: Amazing Cakes compilation 2017
Film: Modelleringsmassa choklad
Recept med Om chokladdekorationer
Det finns 8 recept med Om chokladdekorationer
-
Enkel chokladdekoration
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kiwisorbet
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Blodapelsingranité med chokladstjärnor
Tid: 1 tim 55 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Mangosorbet
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Moussetårta med valnötscaramel
Tid: 2 tim (+ 8 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladdoppade jordgubbar
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Frusen chokladmousse
Tid: 1 tim (+ 14 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Temperera choklad, IMP-metoden och tablering
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan