
Italiensk lufttorkad skinka
(parmaskinka, prosciutto culatello, fiocchetto, Prosciutto di San Daniele, di Modena. di Toscano, di Veneto Berico-Euganeo, di Carpegna, di Norcia, di di Sauris, di Cuneo)
prosciutto crudo/secco
- Parmaskinka (it. prosciutto crudo di Parma) är den internationellt mest kända italienska torkade skinkan. Den lagras/torkas i minst 14 månader upp till 3 år. Se film, klicka på Food Insider under bilden ovan.
- Övriga ursprungsskyddade prosciutto crudo: Prosciutto di San Daniele, di Modena. di Toscano, di Veneto Berico-Euganeo, di Carpegna, di Norcia, di di Sauris, di Cuneo. Samtliga ligger i norra Italien där klimatet är bäst för lagring och torkning. Alla tillverkas på liknade sätt som parmaskinkan och alla har motsvarande presentationsfilmer på internet.
- Culatello är en variant på lufttorkad italiensk skinka som tillverkas av "hjärtat" (tjockaste delen) från grisens lårmuskel. Köttet snöras och saltas. Eftersom köttet är rent utan svål skyddas köttet från att förstöras genom att det omsluts av en torr och ren svinblåsa innan den lagras/torkas. Produceras i samma områden som den torkade skinkan, där staden Zibello norr om Parma utgör epicentrum. Några är också ursprungsskyddade av EU. Av lårstyckets restbit görs Fiocchetto, vilket tillverkas på samma sätt.
Läs mer om skinka och lufttorkad sådan > Skinka bearbetad.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-08
Läs mer
Film: How Italian Parma Ham Is Made
Film: Il Fiocchetto di Antica Ardenga
Recept med Italiensk lufttorkad skinka
Det finns 30 recept med Italiensk lufttorkad skinka
-
Feta parmasnurror (förrätt)
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ört- och svartpepparkryddad kycklingfilé
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Panini med mozzarella och parmaskinka
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Parmakyckling med hallonsalsa
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pesto pan pizza med parmaskinka och grillad paprika (friluftsmat)
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Karin Ihre
-
Grillad fänkål med parmesan och parmachips (tillbehör)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lasagne fantastico
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Melon med skinka (lätt måltid)
Tid: 5 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sparrissoppa med parmagrissini
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Parmafylld kyckling med ägg och sparris
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Sofia