
Formkaksformar
(mörmått, tartelettform, barquetteform)
Grupper inom
Bakformar, kakformar ¤:
Formbakelser (formkakor) är bakverk bakad i formar eller kakor med speciell form (läs mer > Formbakelser). Formarna som regel av lättmetall i olika varianter. Oftast med veckad kant.
- Mörmått kallas form till portionsstora formbakelser (av mördeg). Finns i olika format. Vanligast är så kallade musslor (bild ovan nere t.h.).
- Tartelettform (fr. tartelett = liten tårta) är form för runda formbakelser 10-12 centimeter breda. Förekommer med löstagbar botten vilket underlättar att lossa bakverket från formen. Det finns också som plåt.
- Barquetteform (fr. = liten bark, bark = stort segelfartyg) är små bakformar med spetsig "för och akter".
Tips: För att kakan lättare skall lossa ur sin form när den gräddats måste formen smörjas in väl med rumsvarmt smör och ännu bättre blir det om man dessutom pudrar formen mjöl.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-12
Recept med Formkaksformar
Det finns 10 recept med Formkaksformar
-
Kongresser, Helenabakelser
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grahamsformar till formkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vetemjölsformar till formkakor (tunna skal till hjärtan)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Havreformar till formkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nationaldagsbakelsen, Sverigebakelsen
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladtartelette
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Smördegstarteletter med äpple och mascarpone
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kokosformar, kokosmusslor till formkakor
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Polynéer, Kejsarkrona, Leipziger Lerche
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelformar, mandelmusslor till formkakor
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan