
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Bakchoklad, block
(block, blockcoklad, mörk bloc, ljus block, vit block)
chocolate block
bloc de chocola
blocchetto del cioccolato
Schokolade Block
bloque del chocolate
Bakchoklad är choklad som
Det finns mörk och extramörk bakchoklad, ljus och vit bakchoklad.
Pågående arbete
- Smak: Snarlik vanliga chokladkakor.
- Alternativ vara: Vanlig choklad eller "block" (se nedan.
- Försäljning/säsong: Säljs året om i vanliga livsmedelsbutiker.
- Jämförpris 2021:
Extra mörk 125-170 kr/kg, mörk, ljus och vit 100-150 kr/kg. - Förvaras som choklad, torrt och svalt.
Bakchoklad | Kakao | Socker | Kcal/100g | Protein | Fett | Kolhydr. | Va mm | Summa |
Mörk | 55% | 45% | 515 | 7% | 33% | 48% | 12% | 100% |
Extra mörk | 70% | 30% | 525 | 9% | 40% | 33% | 18% | 100% |
Ljus | 36% | 50% | 540 | 7% | 34% | 52% | 7% | 100% |
Vit | - | 58% | 540 | 7% | 31% | 58% | 4% | 100% |
Källa: Kunskapskokboken 2021-05
Ingredienser:
Block är namn på chokladliknande produkter avsedda som billigare alternativ till choklad vid beredning av chokladgodis. Det finns mörk, ljus och vit block. Block innehåller som regel vegetabiliskt fett i ställer för kakaosmör och får därför inte benämnas choklad enligt EU. "Blockchoklad" var förr namn på block. Enligt dagens regelverk skall blockchoklad vara choklad av kakao gjuten i block.
- Smak: Snarlikt choklad men mindre nyansrikt och med viss "tvåleffekt". Fungerar illa som ätchoklad.
- Alternativ vara: Choklad.
- Försäljning/säsong: Block säljs modell chokladkakor. Större block tillverkas till livsmedelsindustrin. Någon inblandning av anda smakämnen som nötter eller dylikt förekommer inte.
- Förvaras som choklad, torrt och svalt.
SÅ ANVÄNDS BLOCK
Block är avsedd att smältas och användas i stället för choklad vid tillredning av desserter, bakverk, garnering eller chokladöverdrag.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05