
Fotograf/bild: Film: Duncan Slater, Sorbus intermedia
Oxel
(oxel, svenskoxel, norrlandsoxel, oxelbär)
Latin: Sorbus intermedia
Swedish whitebeam
Alisier de Suède, Sorbier intermédiaire, Sorbier de Scandinavi
sorbo svedese
Schwedische Mehlbeere
serbal de Suecia
Grupper inom
Bär:
OXEL
Oxel (Sorbus aucuparia) är en art i Rönnsläktet. Det är ett medelstort lövfällande träd snarlikt rönn, som dock blir högre (10-20 meter) med kraftigare stam. Trädkronan är kupolformad med kraftiga horisontella grenar. Löven liknar ekens men är mörkare blågröna och vitludna på undersidan. På hösten blir de gulaktiga till gråbruna. Blommorna är vita, bären är röda liknade rönnbär fast lite större.
Förekomst: Oxels ursprung är från Sverige. Dess uppkomst från artfränder invandrade efter istiden och bildades troligen genom korsbefruktning mellan antingen viltoxel (Sorbus aria) och tyskoxel (Sorbus torminalis), alternativt mellan viltoxel och rönn. Den är hemmahörande i Södra och mellersta Sverige. Förekommer också vild i södra Norge, på Åland, sydvästra Finland och på den danska ön Bornholm. För sin fina blomning om våren och bär om hösten har den ofta planterats på gårdar och i stadsmiljö. Förekommer också som häckväxt.
- Biologi: Skenfrukt. Läs mer > Matbiologi frukt.
- Ursprung: Sverige.
- Frukt: Bären är rödbruna och ovalrunda, lite större än rönnbär (10x15 mm). Det är en torr frukt med fast mjöligt fruktkött.
- Mognad: September-oktober. Plockas med fördel frostnupna.
- Smak: Lätt sötaktiga. Som torkade får de en sötare smak och kan användas ungefär som russin. Carl von Linné: "Bären äro smakelige at äta; men hafwa den olägenheten, at de förorsaka mycket wäder".
- Alternativ vara: Rönnbär.
- Försäljning: Förekommer inte i butik.
- Förvaring: Eftersom bären inte innehåller så mycket vatten går det relativt snabbt att torka dem. Förvaras torrt. Lång hållbarhet.
Bären äts inte råa utan används främst till att koka gelé. Kan ätas torkade. Förr i kärvare tider har oxelbär använts som mjöl i bröd, välling, pannkakor, som mos, sirap, öl och brännvin. Bären ansågs också vara bra mot reumatism. Virket är eftertraktat av träsnidare för tillverkning av skedar, käglor och klot. Förr använd till tumstockar, hjulaxlar, block och trissor.
Oxelchutney: 3 dl förvällda oxelbär, 2 st gul lökar, 2 st vitlöksklyftor, 1 äpple, 1,5 dl agavesirap, 0,5 dl äppelcidervinäger, 2 tsk timjan, 3 centimeter ingefära, 1/2 chili, 2 msk balsamicoglace, olivolja att steka i, salt och peppar. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka äpplet. Blanda alla ingredienser och sjud massan i cirka 10 minuter. Smaka av med lite salt och lägg chutneyn i rena burkar. Källa: http://themalinpersson.com
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-03