
Fotograf/bild: Mika, Meshiagare Film: Movie haradaizumi, Making of Dried Bonito
Binitflingor
(1. Katsuo-kezuri-bushi = bonito tonfiskflingor 2. Katsuobushi = fermenterade 3. Okaka = hackade i soja)
1. Katsuo-kezuri-bushi = bonito flakes, skipjack flakes 2. Katsuobushi = fermented 3. Okaka = minced in soy
1. Katsuo-kezuri-bushi = flocons de bonite thon 2. Katsuobushi = fermenté 3. Okaka = haché dans soja
1. Katsuo-kezuri-bushi = scaglie di tonno bonito 2. Katsuobushi = fermentato 3. Okaka = tritato nella soia
1. Katsuo-kezuri-bushi = Bonito-Thunfischflocken 2. Katsuobushi = fermentiert 3. Okaka = gehackt in Soja
1. Katsuo-kezuri-bushi = hojuelas de bonito atún 2. Katsuobushi = fermentado 3. Okaka = picado en soja
- Katsuo-kezuri-bushi: Fisken fileas och fetare delar putsas bort. Filerna sjudes i 1-1½ timme, varefter benen rensas bort. Därefter ekröks köttet 12-15 gånger vilket kan ta upp till en månad. Varan benämns därefter "aragatsuo" och saluförs i skivad.
- Katsuobushi är aragatsuon som fått jäsa (fermentera). Köttet sprayas med mögelkultur (Aspergillus glaucus) och får jäsa i två veckor i mörkt utrymme, varefter den soltorkas. Det är nu torra, fasta fiskbitar. Upprepas processen med mögelkultur och soltorkning två gånger benämns varan karebushi ("torkad filé") och efter tre eller flera omgångar för honkarebushi ("vekligt torkad filé"), vilket kan ta två år innan dessa är klara.
- Okaka är finhackad katsuobushi blandat med (japansk) soja.
SÅ ANVÄNDS BONITOFLINGOR
Bonitoflingor används främst till buljongen dashi (läs mer > Kombu dashi). Dessutom som smaksättare på allehanda sätt, till exempel i tofu (läs mer > Tufu) och nudelsoppor. Okaka förekommer i risbollar (onigiri) eller till garnering av ris. Ingår som ingrediens i kryddblandningen Okaka furikake (läs mer > Furikake) och tempurasåsen Tentsuyu (läs mer > Tempurasås).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-09