Latin: Raphanus sativus var. niger
daikon, giant radish, black radish, white radish
radis noir, radis blanc
ramolaccio, rafano
Rettich
rábano negro, rábano blanco
Grupper inom
Övriga rotsaker:
Rättika är en variant av arten sativus i familj korsblommiga växter och nära släkt med rädisa. Det är en 2-årig ört med flikiga blad med ljust lila blommor. Roten, som används i matlagning, är vanligen avlång och vit med vitt fruktkött. Svart, grön, röd och runda varianter förekommer också. Rättiksroten vanligen 2-3 dm lång, men kan bli uppemot halvmetern, varav hälften växer under jord. Det finns mindre sorter, t. ex. istapp (1 dm). Rättikan är en av de äldsta kulturväxterna med ursprung troligen från Främre Orienten. Redan 2000 år f.Kr. kom den till Egypten. I Norden omtalas rättikan på 1400-talet.
- Vikt: Allt från 100 gram till ett kilo. Säljs i mindre bitar.
- Smak: Rättika har skarp smak, då den innehåller senapsolja. Styrkan varierar beroende på sort och odlingsbetingelse.
- Alternativ vara: Rädisa.
- Försäljning/säsong: Säljs året om. Svenskodlad säljs september-december.
Import från Italien, Tyskland och Danmark. - Förvaras kallt, +2-4°C. Hållbar i 1-2 veckor.
- Optimal lagring: Temperatur 0-1°C, luftfuktighet 95%, lagringstid 3-5 månader.
Hälsa: Rättika är rik på vitamin C och järn.
Miljö: Svensk ekologiskt odlad rättika är ett utmärkt miljöval. Importerad är något sämre, men godkänt då rättika normalt odlas på friland.
SÅ ANVÄNDS RÄTTIKA
Rättika används rå, skivad eller tärnad i sallader, som smörgåspålägg och som garnering. Passar utmärkt tillsammans med ost. Som kokt i grytor samt i wokrätter. Bör inte kokas länge, för att den då tappar smak. Man gör även inläggningar av rättika tillsammans med kryddor. Det är ett utmärkt drinktilltugg skuren i tunna skivor som saltats.
Ansa: Rättika skalas före användning. Skär bort blastfästet.