Klenät (klenäter, klenor) är ett gammaldags friterat bakverk känt på 1500-talet. Gustav Vasa var mycket begiven på dessa kakor. Klenäter är typiskt för de nordiska länderna. I Danmark kallas de för klejner, i Norge fattigman, på Island kleinur och på Färöarna kleynur. Förekommer också i norra Tyskland och Polen (Chrusciki). Ordet klenät påstås ibland komma från "klen", men enligt historikern Jan-Öjvind Swahn i boken Mathistoriskt Uppslagsbok, är det ett namn i betydelsen "klenod" (= litet, dyrbart och fint arbetat föremål). Alltså inte klen utan snarare fin. Se recept > Klenäter, friterade småkakor.
SÅ BAKAS KLENÄTER
Klassiska "kleiner" se via länk nedan > Kokkepigens Klejner. Dessa blir ganska fasta. För att få krispiga klenäter bör degen vara ganska lös och kall inför fritering. Man kan också tillsätta lite bakpulver i smeten. En variant är att använda florsocker vid utbakning i stället för mjöl (se film nedan > Birgitta och Johans klenättips).
- Ingredienser: Klenäter bakas av en elastisk deg av vetemjöl, ägg, smör/margarin och strösocker/florsocker. Andra ingredienser som förekommer är grädde, bakpulver och ättika spätt med lite vatten. Klassisk smaksättning av degen är kardemumma och rivet citronskal. Förr var inblandning av en skvätt konjak eller brännvin vanligt. Kanel är numera vanligt i degen eller som garnering tillsammans med socker. Alla ingredienser blandas och knådas till jämn deg. Degen bör förvaras övertäckt i kylskåp i flera timmar.
- Utbakning: Degen kavlas ut tunt till cirka 3 millimeters tjocklek. Använd gärna florsocker vid utbakning för att inte öka mängden mjöl i degen. Skär eller sporra degen (läs mer > degsporre, gärna tandad sådan) i parallellogramform (lutande rektanglar) 2-5 centimeter breda och 8-12 centimeter långa. Snitta ett längsgående hål i mitten. Stick ena spetsen genom snitthålet och dra den försiktigt tillbaka. Man kan göra så med båda spetsarna om man vill, förutsatt att degen är lätt formbar och snittet tillräckligt lång. Att forma degen på detta sätt är ett senkommet påfund, förr skar man degen i bitar och friterade.
- Tillagning: Frityrolja hettas upp till 180-190°C. I den kokande flottyren sväller klenäterna till dubbel storlek. Fritera någon minut på var sida tills gyllenbruna. Fritera i omgångar, låt rinna av på galler eller hushållspapper. Om man vill rullas de i strösocker med eller utan kanel, alternativt pudras de med florsocker eller äts som de är (helst nybakade).
SÅ ANVÄNDS KLENÄTER
Klenäter kan serveras som kaffebröd, eller som dessert med sylt och vispad grädde. Förekommer numera främst som julkaka, företrädesvis i södra Sverige. Färdiga klenäter finns sparsamt i bagerier och ibland (till jul) i dagligvaruhandeln. I Danmark bakas kakan mer året runt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-01
Läs mer
Film: Birgitta och Johans klenättips