cutlery
couverts, coutellerie
posate, posateria
Besteck, Essbesteck
cubiertos
Bestick är en "uppsättning redskap att äta med" bestående av kniv, gaffel och sked (eller 2 av vardera). Kunskapskokboken indelar bestick i huvudbestick, specialbestick (avsedd för viss maträtt) och serveringsbestick.
Bordskniv och bordsgaffel började användas i Europa på 1500-talet. Skedar av trä, ben och horn eller lergods är kända sedan äldsta tid, silverskedar sedan antiken. Fram till slutet av 1600-talet hade skeden runt eller päronformat blad vanligen med kort skaft, som avslutandes med rund knopp. I slutet av 1600-talet kom den s.k. råttsvansskeden med ovalt blad och långt, platt skaft. De äldsta gafflarna hade två klor, som blev 3 och 4 under 1600- och 1700-talet. Under 1600-talen var besticken ofta eleganta med skaft i snidat elfenben, silver eller guld med emaljinläggningar. De brukade förvaras i läderfodral, formade efter besticken och invändigt klädda med sammet. Först på 1800-talet blev bestick vanligt hos allmogen. Särskilda barnbestick, ofta brukade som dopgåva, är huvudsakligen en 1900-talsföreteelse.
Läs mer om hur man dukar bord till stor fest se > kuvertdukning
Läs mer
Recept med Om bestick
Det finns 1 recept med Om bestick
-
Canard/caneton ā la presse - pressad anka, även kallad ā la rouennaise eller canard au sang (blodanka)
Tid: 1 tim , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman