
Om paprikasåser
(Så tillagas ajvar, ajvarsås, ajvarpasta, röd ajvar, serbisk ajvar, zimnica)
Latin: ajvar
ajvar relish
ajvar
ajvar
Ajvar, Ajwar
ajvar
Grupper inom
Om tomat-, chilisåser, pasta:
Ajvar (eng. ajvar relish, "relish" = angenäm smak): är en klassisk serbisk sås, populär även i närliggande länder. Den består av rostad paprika, (chili) och en del aubergine, som fräses i olja med kryddor som vitlök, socker och salt. Det finns "pikant" ajvar (mild) vilket är vanligast, het/mycket het och söt vilket är klassiskt. Konserverad ajvar finns att köpa i butik. Se > Färdiga paprikasåser.
Ajvar historia: "Ajvar" är ett turkiskt ord för saltad rå kaviar. Före 1900-talet var produktionen av störkaviar ansenlig i Belgrad tack vare att stören vandrade upp genom floden Donau från Svarta Havet. När tillgången sinade i slutet av 1800-talet serverades i stället en kryddig sallad som ersättning benämnd crveni ajvar (röd ajvar), även kallad serbisk ajvar. Därav namnet.
Så tillagas klassisk ajvar: Paprika och aubergine rostas på ett fat över öppen eld eller i ugn. Chilipepparfrukter ingår om såsen skall bli stark/het. Därefter får de vila en stund för att kallna och så att skinnet lättar lite från fruktköttet. Grönsaksfrukterna skalas försiktigt, stjälk och kärnor avlägsnas. Fruktköttet mals eller hackas och läggs i kastrull. Vitlök och solrosolja tillsätts. Blandningen får sedan sjuda på mycket låg värme i flera timmar. Såsen avsmakas med salt och vinäger och hälls på väl rengjorda glasburkar som genast försluts.
SÅ ANVÄNDS PAPRIKASÅSER
Såsen används kall eller varm främst till korv och kött gärna grillat, eller som smaksättare av såser och grytor, samt som smörgåspålägg. I Sverige används såsen ibland som ersättare för ketchup till exempel på hamburgare. Fungerar även väl som smaksättare i en köttfärslimpa. I Serbien används ajvar även till zimnica ("vintermat") där såsen blandas med inlagda chilifrukter, tomater och liknande som får plats i burken.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10