tjock, tunn
(1. tjock, tjocklek 2. förtjocka, förtjockning 3. tunn 4. förtunna, späda)
1. thick, thickness 2. thicken, thickening 3. thin 4. dilute
1. épais, épaisseur 2. épaissir, épaississement 3. mince 4. diluer, allonger
1. spesso, spessore 2. ispessire, ispessimento 3. sottile 4. diluito
1. dick, Dicke 2. verdicken, Verdickung 3. dünn 4. verdünnen
1. espeso, espesor 2. espesar, engrosar, engrosamiento 3. delgado 4. diluir
Grupper inom
Allmänna matbegrepp:
- tjock, tjocklek (fr. épais, épaisseur). Mategenskap till exempel om sås. Motsatsen = tunn.
- förtjocka, förtjockning (fr. épaissir, épaississement): Förtjocka innebär att göra något tjockare, till exempel att med matlagningsmjöl göra en sås mer tjockflytande (= reda, liera, läs mer > Redning av såser och soppor). Andra förtjockningsmedel är till exempel gelatin och pektin (läs mer > Konsistensgivare).
- tunn (fr. mince) är motsatsen till tjock. Kan vara en tunn skiva av något, eller en tunn sås, men kan också avse smak till exempel ett tunt vin = smaklöst.
- förtunna, späda (fr. diluer, allonger) = tillföra vätska, i allmänhet lite i taget. Franskans allonger = späda en sås. Jämför spad > kort spad.
Läs mer > konsistenser.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10