Dekorativ minipasta
(pastakorn, pastaringar, pastafjärilar, pastabönor, pastahjul, pastastjärnor)
acini di pepe, anelli, annelini, anelletti, campanelle, cappelletti, cappelli, cavatelli, farfalle, fricelli, orecchiette, radiatore, risoni, route, routelle, stellini
Pasta förekommer i alla tänkbara former. Utmärkande för små dekorativa pastasorter är att de främst används till soppa och med inblandning av andra ingredienser. Det finns större dekorativ pasta som inte används till soppa, till exempel snäckpasta (se > Spiralpasta, snäckpasta). Många är till för att roa/intressera barn till exempel alfabetisk pasta. Coop (Änglamark) har olika dekorativa barnpastor med egna fantasinamn som vroom-, zoo- och blubbpasta. Nedan ett urval som kan förekomma i svenska butiker. Farfalle och risoni är vanligast. Även trådspagetti och nudlar används i soppor (se respektive).
- Acini di Pepe ("pepparkorn", med. acini = bärformad gruppering av celler) är pyttesmå runda pastakorn modell större semolinagryn.
- Anelli, anellini, anelletti (it. anello = ring) är små ringar av pasta. Anellini är ännu mindre ringar. Pastaringar förekommer konserverad i tomatsås och brukar benämnas spagettiringar.
- Campanelle (it. klockor) ser ut som små trattformade blomklockor med frasig kant, eller snarare som minikantareller.
- Cappelletti, cappelli ("liten hatt", it. cappello = hatt) är ofylld eller fylld pasta (läs mer > Fylld pasta), som viks och vrids till små hattar, lite som en tyrolerhatt.
- Cavatelli ("bönor") är bönliknade pasta, eller snarare likt pyttesmå korvbröd. Det finns släta och räfflade.
- Farfalle (it. farfalla =fjäril) ser ut som små fjärilar, eller som en gammaldags smokingfluga. 3 dl = 100 gram.
- Orecchiette (it. orrechietta = litet öra) är små rundaplatt pasta med en grop i mitten. Härkomst från Apulien i södra Italien, där de traditionellt äts med åkerkål (it. cime di rapa, Orecchiette con cime de rapa).
- Radiatori (it. radiatorer) är pasta inte helt olik skruvpasta, med tre eller fler pasta skivor med mellanrum. Förekommer vanligen som "tricolore".
- Risoni är inte något ris utan pastakorn som ser ut som avlånga sädeskorn.
- Route, routelle (små hjul) är runda pastahjul med ekrar, liknande bakhjulen på en gammal traktor.
- Stelline/-i (it. stella = stjärna) är pyttesmå 5-kantiga små stjärnor med hål i mitten. 1 dl drygt = 100 gram.
Se filmer via länkar nedan för respektive pastasort.
SÅ ANVÄNDS DEKORATIV PASTA
Pastadeg till dekorativ pasta bereds av mjöl, ägg och lite salt på samma sätt som annan pastadeg. Läs mer > Om pasta. Formning av degen > se filmer via länkar nedan.
Dekorativ minipasta används i soppor eller blandat med andra ingredienser. Kokta är de också dekorativa i kalla sallader. De lite större sorterna kan förekomma som tillbehör till kött och fisk, eller som ensamrätt med en mustig tomatsås. Eftersom de är små kräver de kort koktid. De allra minsta kan man lägga i soppan innan den serveras. Se förpackning.
Koktid: Torkad minipasta stormkokas 1-3 minuter. Se recept > Kokt pasta till mat, så kokas pasta.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-02
Läs mer
Film: How to make cavatelli pasta
Film: Cooking Farfalle al dente
Film: Farfalle with Ricotta, Pancetta & Peas
Film: Orecchiette Pasta & Pancetta
Film: Radiatori Garofalo al pesto de rúcula y pistachos
Film: Risoni al latte di cocco
Film: Rotelle, Zucchini, and Peppers
Film: Curry Shrimp with Stelline pasta
Recept med Dekorativ minipasta
Det finns 18 recept med Dekorativ minipasta
-
Risoni med vindruvor, tillbehör till mat
Tid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Färgat ris till barnkalas
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Dinkelpasta med pepparrotssås
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Zuppa Minestrone - italiensk klassiker
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Dubbelpanerad fläskkotlett med saffransrisoni
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Hemlagad färsk pasta
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mozzarella- och tomatfylld kycklingfilé
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Risoni med räkor kantareller och gröna bönor
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Rotsaksminestrone med örtkeso
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Risonisoppa med grönsaker och parmesan
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan