
Fotograf/bild: Kunskapskokboken
temperera
(1. ljumma, temperera 2. ljum, ljummen 3. rumstempererad (17-18°C) 4. chambrera, chambrerat)
1. to temper, tempered 2. lukewarm 3. room tempered (17-18°C) 4. fr. chambrer = tempering wine
1. tempèrer, tempéré 2. tiède 3. chambre tempérée (17-18°C) 4. chambrer = vin tempéré
1. temperare, temperato 2. tiepido 3. ambiente temperato (17-18°C) 4. fr. chambrer = vino temperato
1. temperieren, temperiert 2. lau, lauvarm 3. Zimmer temperiert (17-18°C) 4. fr. chambrer = Wein
1. templar, templado 2. tibio, tibia 3. sala templado (17-18°C) 4. fr. chambrer = vino templado
Grupper inom
Allmänna matbegrepp:
- Temperera (ljumma) innebär att anpassa, vanligen värma upp, en vara eller dryck till en behaglig temperatur, varken kall eller varm. Ljumma = lätt uppvärma. "Temperering" är ett begrepp inom konditorvärlden vilket innebär att blanda en varm vara med en kallare så att varorna bildar en homogen massa, vilket den annars inte skulle bli. Sålunda temperar man bland annat choklad (läs mer > Smälta, temperera choklad) och fruktmousse (läs mer > Om frukt- och chokladmousser).
- Ljum, ljummen: Ljum = lätt varm. Läs mer > Värme.
- Rumstemperera, rumstempererat: Att rumstemperera innebär att värma upp eller kyla ner en vara till rumstemperatur. Vanligtvis avses 17-18°C och inte däröver. Förr var rumstemperaturen sällan över 18 grader, medan det numera vanligen ligger över. Läs mer > Rumstemperering av kött.
- Chambrera, chambrerat (fr chambrer, chambre = rum): Rödvin brukar man säga att det skall vara "chambrerat" vilket innebär en rumstemperering till 17-18°C, men inte mer. Vitt vin skall vara lite kallare.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02