Lime

Fotograf/bild: Film: Ancestral, citrus auranttifolia

Lime

(lime 1. västindisk lime, mexikansk lime 2. persisk lime, tahitisk lime 3. kaffirlime, makrut lime)

Latin: 1. Citrus aurantiifolia 2. Citrus latifolia 3. Citrus hystrix

Engelsk översättning lime 1. Key lime, Mexican lime, acid lime 2. Persian lime, Tahiti lime, Bearss lime 3. kaffir lime, makrut lime

Fransk översättning limettier, citron vert 1. limettier mexicain, des Antilles, acide 2. limettier de Perse, Tahiti 3. combava, makrut

Italiensk översättning limetti 1. limetta, lima 2. limetta persiana, limetta di Tahiti, caraibi, limetta senza semi 3. combava

Tysk översättning Limetten 1. Echte Limette, Mexikanische Limette 2. Gewöhnliche, Persische, Tahiti-Limette 3. Kaffernlimette

Spansk översättning lima, limero, limón verde 1. limero, limonero 2. limón persa, Tahiti, limón mesina, limón sin semilla 3. combava

Lime är en polyfylitisk sortgrupp, det vill säga gruppen består av olika citrusarter utan nära släktskap med varandra men som benämns lime. De är arter i släkte citrus och är  ursprungligen hybrider mellan suckatcitron, citron och den småblommiga Citrus micrantha. Träden är små buskartade med ovala ljusgröna blad. Blommorna är vita till svagt rosa samlade i knippen. Trivs bäst i tropiska klimat i motsats till citron som mest odlas i subtropiska områden. Det finns många varianter benämnda lime, ofta med oklara släktskap. Den kommersiellt mest odlade är Persisk lime, följt av Västindisk lime och Kaffir lime. Se film, klicka på "Ancestral" under bilden ovan.

  1. Västindisk lime (Citrus aurantiifolia) även kallad Key lime är en klassisk limesort. Benämns ibland syrlig lime (acid lime) för att den är syrligare än den persiska limen. Det är en hybrid mellan Kaffirlime och Suckatcitron. Frukten är rund med en knopp i blomänden, 2,5-5 centimeter i diameter. Den har tunt skal och stark doft. Fruktköttet är tydligt bitter-surt och innehåller kärnor. Namnet "key" efter en ögrupp utmed Floridas sydspets i USA. En variant är den mexikanska limen (Citrus aurantiifolia swingle).
  2. Persisk lime (Citrus latifolia) även känd som Tahiti lime, Kärnfri lime eller Bearss lime efter dess skapare som utvecklade limen år 1895 i Kalifornien. Det är en korsning mellan Västindisk lime (Key lime) och vanlig citron (Citrus limon). Trädet saknar tornar (taggar). Frukten är lite större, kärnfri, har något tjockare skal och är inte lika sur som den västindiska förebilden. Det är den mest odlade limen i världen.
  3. Kaffirlime (Citrus hystrix) även benämnd makrut är en hybrid mellan cabuyao (Citrus macroptera) och pompelmus (Citrus maxima) med härkomst i Sydostasiens djungler. Den odlas flitigt i tropiska och subtropiska områden i världen. Frukten är rund med knöligt ojämnt skal, men liknar i övrigt den västindiska. Används som annan citrus. Även bladen används flitigt som krydda (läs mer > Limeblad).
Historia: Lime har sitt ursprung i sydöstra Asien, varifrån den spritts först till Mellan Östern och Nordafrika, över till Sicilien och Andalusien i Spanien för att därefter med spanska upptäcktsresanden och slavhandel transporterats till Västindien, Mexiko, Syd- och Nordamerika. Hybrider har uppstått på olika platser. Frukten är känd i Europa sedan 1400-talet. Förr brukade brittiska sjömän få en daglig dos av limesaft för att undvika skörbjugg (läs mer > Limesaft). Namnet lime från arabiskans "limah" = citrusfrukt, härlett från persikans lîmû lîmun = citronträd.
  • Biologi: Citroncitrus (småcitrus) Läs mer > Om citrusfrukter.
  • Ursprung: Sydöstra Asien.
  • Form, vikt: Rund-oval 3-6 centimeter lång. Vikt cirka 85 gram (70-100 g). Juice cirka 35%. Rumstempererad lime ger 2-3 cl juice (1,5-2 msk).
  • Skal/färg: Tunt, blankt skal som är svårt att lossa. Angenäm arom. Som omogen grön och gul när mogen. Säljs som regel omogen.
  • Fruktkött: Ljusgrönt, saftigt.
  • Mognad: Året om.
  • Smak: Mycket sur, syrligare än citron. Låg sockerhalt (c:a 1%) och hög andel syra (c:a 7%). Läs mer > Fruktsmak.
  • Alternativ vara: Citron.
  • Säsong/försäljning: Året om.
  • Förvaring/hållbarhet: Bäst svalt 8-12°C. Hållbar 6-8 veckor. I rumstemperatur 1-2 veckor.
Andra limesorter: Det finns många citrussorter som benämns lime och som ofta sammanblandas med varandra. Dessutom används begreppen lime och citron (lemon) lite om vartannat, till exempel kallas Limett (se dito) även Söt lime (Sweet lime). Snarlika den västindiska limen är bland annat  Australisk lime (Citrus australis), Australisk ökenlime (Citrus glauca), Filippinsk lime Calamansi (Citrus microcarpa) och Ranpur lime i Bangladesh. Avvikande är Australisk fingerlime (Citrus australasica) även kallad Caviar lime för sina speciella "juiceblåsor". Små varianter av lime är till exempel Spansk lime (Melicoccus bijugatus) och Limequart (läs mer > Limequat). Vild lime (Adelia ricinella och Zanthoxylum fagara) är inte några citrusfrukter och därmed inte heller någon "riktig" lime.


SÅ ANVÄNDS LIME

Limefrukten är för sur för att ätas naturell utan används som smaksättare av mat och dryck på liknande sätt som citron. Juicen passar i dressing, såser, röror, grytor, fisk- och fågelrätter, i sallader, desserter, bakverk, godis, drinkar, läskedrycker, samt skivad eller klyftad som dekoration. Lime används flitigt i arabisk och asiatisk mat. Key lime pie är en klassisk amerikansk limepaj. Även det gröna skalet, blommor och blad kan användas som smaksättare. Keffirblad är en välkänd bladkrydda (läs mer > Limeblad).

Svart lime (loomi eller lumi) är lime eller limett som kokats i saltvatten och som sedan soltorkats tills den blivit brun-svart. Torkad svart lime förekommer som smaksättare i arabisk mat med ursprung från det persiska köket. Smaken är syrlig, lätt rökig. De används hela som man penetrerat med hål, skalade och krossade, eller pulveriserad. Förekommer också i kryddblandningen "baharat".

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10
Läs mer

CITRONCITRUS

Limesaft

Limeblad, kaffirblad ¤

Limett

Fruktsmak

Recept med Lime

Det finns 141 recept med Lime