Espressobrygga

Espressobrygga

(espressobryggning, espressobryggare, espressomaskin, italienskt kaffe)

Espressobrygga innebär att kokande vatten under högt tryck pressas genom finmalt kaffepulver som packats hårt i en portionshållare med små hål. Varje kopp bryggs för sig av nymalt kaffe. En riktigt gjord espresso kännetecknas av ett gyllenbrunt skum på ytan som kallas "crema" (läs mer > Espressokaffe).

Espressobryggare: I slutet på 1800-talet var det många som försökte konstruera maskiner för att koka kaffet snabbare. 1901 patenterade italienaren Luigi Bezzera en apparat som med hjälp av ångtryck pressade vatten genom finmalt kaffe. Med den nya apparaten gick det att i expressfart brygga ett mycket gott kaffe. På sidan av en espressobryggare finns en kran för het vattenånga med vilken man skummar upp mjölk om en cappuccino önskas. Numera finns också enklare espressobryggare för hemmabruk som använder sig av små färdiga enportions­förpackningar av kaffe.

Italienskt kaffe: I Italien och andra sydligare länder är "caffè" synonymt med espressokaffe, eftersom man varken kokar eller brygger kaffe. Skall man beställa "svenskt" kaffe beställer man en "caffè americano" vilket är en espresso utspätt med hett vatten.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-05

Läs mer

Espressokaffe

Allt om kaffe

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj