
Vinbärssaft
(svart vinbärssaft, röd vinbärssaft, vit vinbärssaft, Så tillagas vinbärssaft, Så tillredas svartvinbärsbrännvin)
Grupper inom
Saft, fruktdryck ¤:
Vinbärssaft tillagar man av röda, vita eller svarta vinbär (läs mer > Vinbär), på samma sätt som annan saft. Vanligast är saft av svarta bär, vilket finns att köpa i handeln. Den är som annan saft mycket söt. Av svarta bär gör man också svart vinbärsbrännvin (se Dryck > Svart Vinbärs Brännvin). Man kan enkelt laga sitt eget svarta brännvin (Se drinkrecept > Svart vinbärsbrännvin).
SÅ TILLAGAS VINBÄRSSAFT
(recept och bild hämtat från Arla)
Ingredienser till 8 dl saft:
- 1 kg (2 liter) vinbär
- 3 dl vatten för röda bär, 6 dl om de är svarta
- 6 dl strösocker per liter avrunnen saft
- 1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft
- Silställning med silduk
- Väl rengjorda flaskor med kork
Tillagning:
- Bären behöver inte repas men skölj dem och rensa bort dåliga bär. Låt bären rinna av.
- Koka upp vatten i en stor kastrull.
- Lägg i bären och låt dem koka under lock i 10 minuter.
- Montera en silduk på en silställning och ställ den över en bunke.
- Häll upp bärmassan i silduken och låt stå tills det slutar droppa, cirka 40 minuter.
Pressa eller tryck inte på bärmassan, då blir saften grumlig. - Mät upp saften och beräkna sockermängd.
- Rengör kastrullen och häll tillbaka saften. Låt koka upp. Tillsätt sockret under omrörning.
Koka saften på svag värme tills sockret smält ordentligt, cirka 10 minuter. - Skumma av. Tag bort skummet som bildas på ytan med en sked.
- Rör ut natriumbensoat med en liten mängd saft och rör sedan ner det i resten av saften.
- Häll saften på varma, väl rengjorda flaskor och sätt genast på korken.
- Låt svalna och förvara saften svalt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-12