Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Grahamsmjöl, fullkornsvetemjöl
(fullkornsvetemjöl, grovt vetemjöl, ekologiskt grahamsmjöl)
graham flour, whole wheat flour
Grahamsmjöl (fullkornsvetemjöl) mals av hela vetekorn, det vill säga inklusive kli och grodd (läs mer > Sädeskornets anatomi). Det är ett fullkornsmjöl (jämför > Grahamsgryn, som inte är en fullkornsprodukt). Kärnan mals fint separat, medan skalet mals grövre. De blandas sedan igen. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Historia: Under slutet av 1800-talet växte det fram hälsorörelser som bland annat framförde att mjöl malt på hela vetekärnor (fullkornsmjöl) var nyttigare än siktat mjöl. En amerikansk vegetarian Sylvester Graham som propagerade för fibrer har gett namn åt grahamsmjölet, vilket fortfarande är det vanligaste hälsobrödet både i USA och Storbritannien. I Sverige förekommer grahamsbröd oftare i de västra landskapen än i övriga Sverige.
- Vikt/omvandling: 1 liter = 600 gram. 1 kg = 1,65 liter.
Avser struket mått med luftigt mjöl, ej packat. Häll mjölet direkt ur påsen i måttkärlet. - Alternativ vara: Lantbrödsmjöl, eller Vetemjöl special med fullkorn (se > Specialvetemjöl).
- Försäljning: Säljs i 1,5-kilos pappersförpackningar.
- Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt. Mycket lång hållbarhet.
Grovt vetemjöl är också ett fullkornsvetemjöl, men med mindre inblandning av fibrer.
Hälsa/näring: Förekommer nyckelhålsmärkt. Grahamsmjöl är fiberrikt, cirka 12% av vikten (grovt vetemjöl ~5%). Proteinhalt cirka 11%.
Miljö: Det finns ekologiskt odlat grahamsmjöl att köpa. Ekologisk odling ger generellt sämre avkastning per hektar (cirka -30%), jämfört med konstgödslad veteodling.
SÅ ANVÄNDS GRAHAMSMJÖL
Grahamsmjöl används som inblandningsmjöl vid bakning av ljust matbröd, till skorpor, scones och kex, men kan också användas till gröt och panering. Bröd bakat av grahamsmjöl blir lätt smuligt, vilket kan avhjälpas genom att först skålla mjölet. Läs mer > Så skållas mjöl.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01
Läs mer
Recept med Grahamsmjöl, fullkornsvetemjöl
Det finns 47 recept med Grahamsmjöl, fullkornsvetemjöl
-
Tunnbröd med jäst traditionellt bakat
Tid: 2 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Grahamsfrallor med sirap
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tryffeldoftande presentbröd
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Citron- och basilikabröd med surdegsgrund
Svarighet: Medel, Receptgivare: Patrik Fredriksson, Kocklandslaget
-
Helstekt rödspätta meunière
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Skållat solrosbröd
Tid: 3 tim (+ 24 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Grahamsformar till formkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Veteknäcke av vete- och grahamsmjöl
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grahamslimpa med anis
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Morotsfrallor med filmjölk
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Sofia