Mesost är en skivbar, gulbrun, något grynig mesvara, med en vattenhalt av 20%. Mesost är skivbar. Till skillnad från messmör homogeniseras inte mesost.
Klassisk mesost har fyllig sötaktig och lätt bränd smak. Olika varianter kan förekomma i handeln. Den mest berömda är den norska Gudbrandsdalsosten, som måste innehålla minst 1 liter getmjölk per kg färsk ost.
Mesost används på samma sätt som hårdost, som smörgåspålägg eller som smaksättare.
Förvaring: Svalt. Lång hållbarhet.
Läs mer
Recept med Mesost }
Det finns 2 recept med Mesost }
-
Ripor i gryta på klassiskt norskt vis
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Enkel viltsås med mesost
Tid: 12 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan