Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Om rågknäcke
(rågknäckebröd, vanligt rågknäcke, knäckebröd, grovt knäckebröd, normalgräddat knäckebröd, brungräddat knäckebröd)
rye crispbread
pain croustillant de seigle
biscottate di segale
Roggen-Knäckebrot
pan crujiente de centeno
Rågknäcke är klassiskt mellansvenskt bröd, då man där förr kunde odla råg men inte vete. Man bakade runda platta flatbröd med hål i mitten som hängdes i taket på stänger som förvaring. Brödet blev stenhårt. Varför äta hårt bröd när man kan äta mjukt, tyckte skåningen som kunde odla vete. I Dalarna med omnejd kunde man odla havre och i Norrland bara korn, vilket också snabbt torkade och blev hårt (läs mer > Hård brödhistoria, spisbröd). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Läs mer > Om hårt bröd, knäckebröd.
Varianter:
- Vanligt rågknäcke (bild ovan) bakas av fullkorns rågmjöl, jäst, vatten och salt. Smaksätts ibland med kummin och andra kryddor. Brödstrukturen är grov med hålmönster skapat av en kruskavel (läs mer > Brödkavel). Sägs bara "knäckebröd" i recept eller i andra sammanhang avses oftast vanligt rågknäcke. Se recept > Grovknäcke av rågmjöl och rågsikt.
- Delikatessknäcke bakas med skummjölk i stället för vatten. Brödet är ljusgrått och sprödare än vanligt knäckebröd. Se> Delikatessknäcke.
- Rutknäcke (rågrut) är knäckebröd av rågmjöl, det vill säga rågknäcke, men med små luftiga kuddar i ett rutform. Se > Rågrut, rutknäcke.
Butiksrågknäcke: Tillverkning av knäckebröd förekommer på flera platser i Sverige, varav de största producenterna är Wasabröd och Leksands Knäcke. Vanligt är också "private brands", livsmedelkedjornas egna produkter.
- Brödtyp: Hårt flatbröd, knäckebröd. Knaprig konsistens.
- Smak: Smakneutralt. Kan ha kumminsmak eller smak av andra kryddor.
- Alternativ vara: Annat knäckebröd, hårt flatbröd.
- Försäljning: Finns i alla butiker från olika producenter, normal- och brungräddat. Som regel också Delikatessknäcke, rutknäcke och glutenfritt. Antingen som rundplatta hålkakor, eller som runda, trekantiga och rektangulära portionsbröd.
- Jämförpris: Rågknäcke har medelpris jämfört med andra tillbehör till mat. Jämfört med annat bröd är priset lågt för knäckebröd, 30-40 kr/kg. Delikatessknäcke och andra specialiteter är något dyrare 50-60 kr/kg (medelpris) och dyrast är knäcke med surdegsgrund, 50-75 kr/kg (högt pris). Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
- Förvaring: Torrt. Nästan obegränsad hållbarhet om rätt förvarat.
Näring: Rågknäcke är mycket energirikt, tack vare låg vattenhalt, vilket också ger höga näringsvärden. Variationen är inte särskilt stor mellan olika varumärken. Undantag är i viss utsträckning knäckebröd som garnerats med frön och annat vilka har högre fetthalt.
Näring rågknäcke | Kcal/100g | Protein | Fett | Kolhydrat | Fibrer | Salt | Vatten |
Variation | 330-360 | 9-12% | 2-5% | 57-67% | 18-23% | 1% | 0-6% |
Normtal butiksknäcke | 350 | 10% | 3% | 60% | 20% | 1% | 4% |
Normtal hembakat ca | 390 | 10% | 6% | 68% | 10% | 1% | 4% |
Källa: Kunskapskokboken 2019
Ingredienser: Rågknäcke bakas på fullkornsrågmjöl, vatten, jäst och salt, såväl normal- som brungräddat. Med eller utan surdegsgrund. Fullkorn 40-50%. Inblandning av vetemjöl och andra mjölsorter kan förekomma, liksom fibrer, fröer och olika smaksättare.
Hembakat: De flesta recept på rågknäckebröd (Kunskapskokbokens, Livsmedelsverkets och andras recept) har oftast lägre fiberhalt (5-12%) jämfört med köpebröd (~20%). Detta på grund av två orsaker. För det första och främst beror det på att köpebröd bakas huvudsakligen på grovt rågmjöl, medan det i recept oftast ingår vetemjöl och annat, till exempel smör, med ringa fiberhalt. För det andra tillsätts ofta extra fibrer i köpebröd.
Hälsa: Rågknäcke anses särskilt hälsosamt för att det är fiberrikt och rikt på mineralerna kalium, fosfor, magnesium och järn. Dessutom vanligtvis utan socker och har lågt fettinnehåll.
Baka: Rågknäcke är lätt att baka. Fingervarmt vatten blandas med mjöl, rumsvarmt smör, lite socker, salt och kryddor. Degen vilas i 1 timme, bakas ut till platta runda eller portionsstora kakor som gräddas i 5-8 minuter tills hårda och torra (Se recept > Grovknäcke av rågmjöl och rågsikt). Läs mer > Så bakas hårt bröd.
SÅ ANVÄNDS RÅGKNÄCKE
Havreknäcke används som smörgåsbröd. Typiska pålägg är skivad hårdost, tubkaviar, prickig korv och leverpastej med gurka.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10
Läs mer
Recept med Om rågknäcke
Det finns 10 recept med Om rågknäcke
-
Rågknäcke av grovt rågmjöl, fänkålskryddad
Tid: 50 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Rågknäcke av fint råg- och dinkelmjöl, med fänkål och dill
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Umgås med löjrom
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Knäckebröd grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grovknäcke av rågmjöl och rågsikt, kumminkryddad
Tid: 2 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av råg, vete och dinkel, sesamkryddad
Tid: 45 min (+ 6 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Snabb rågknäcke av råg och rågsikt utan jäst, fänkålskryddad
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Löjroms- och sillamuse (aptitretare)
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Rågknäcke av råg och vete från Dalarna, kumminkryddad
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Ostkrämstomater
Tid: 15 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan