Fotograf/bild: Enchanted Gardens, crambe
Strandkål
(strandkål = ätbar grönkålsliknande växt på stenig havsstrand)
Latin: Brassicaceae, Crambe maritima
sea kale, crambe =eedible kale-like plant on stony sea shore
chou marin, chou de mer = plante comestible semblable au chou frisé sur le rivage pierreux de la mer
cavolo di mare = pianta commestibile simile al cavolo sulla costa rocciosa del mare
Meerkohl, Strandkohl, Seekohl = essbare grünkohlähnliche Pflanze am steinigen Meeresufer
repollo de mar = pianta commestibile simile al cavolo sulla costa rocciosa del mare
Strandkål (Crambe maritima) är en ätbar art i familj korsblommiga växter (Brassicaceae), bland annat släkt med senapsört. Den växer på steniga och grusiga havsstränder. Förekommer runt Europas kuster. I Sverige sparsamt förekommande söder om Uppland. På Gotland är den fridlyst. Det är en halvmeterhög blekgul till blågrön växt, med tätt sittande stjälkar, liknade stjälkselleri. Bladen är krusiga och breda. Den får små vita blommor.
- Karaktär och smak: Späda ljusa stjälkar har mild beska med nötig ton. Unga gröna stjälkar och blad är beska, äldre är mycket beska.
- Mognad: April-november.
- Alternativ vara: Vit- eller grönkål. Sparris.
- Försäljning: Sällsynt i butik, för att inte säga aldrig.
- Jämförpris: ? Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: Svalt i kylskåp. Hållbar en vecka.
SÅ ANVÄNDS STRANDKÅL
Ung grön strandkål användes förr ungefär som vitkål. Späda skott kan ätas råa eller blancheras (lättkokas) eller ångkokas. Serveras som vårprimör liknande vit sparris med hollandaise eller med lite smör till. En raritet enligt finsmakare. Kan också ingå som del i en sallad, eller varför inte fritera späda blad?
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-11
Läs mer
Recept med Strandkål
Det finns 3 recept med Strandkål
-
Strandkålskott med hasselnötter, en vårprimör
Tid: 30 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Strandkålsrot tillagad som rotsak
Tid: 1 tim , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Strandkål, primör på edvardianskt vis
Tid: 30 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan