
Fotograf/bild: The Happy Bartender
Om rom
(industriell rom, melassrom, jordbruksrom, sockerbasrom, mörk rom, ljus rom)
rum
rhum, rhum industrielle, rhum agricole
rum
Rum
rum, thum
Rom är destillerad sprit tillverkat av sockerrör. Det är världens vanligaste sprittyp och härstammar från Västindien, men tillverkas numera där sockerrör odlas. Rom från de västindiska öarna, i synnerhet från Martinique, är mest berömd. Man skiljer på två tillverkningsmetoder:
Industriell rom (rhum industrielle, melassrom) är vanligast och görs på sockermelass, en restprodukt vid sockerframställning. Metoden ger hög alkoholhalt, 72%. Den färdiga drycken är färglös och har neutral spritsmak.
Jordbruksrom (rhum agricole, sockerbasrom), framställs av sockerrörssaft som får jäsa till 5% alkoholhalt. Metoden ger en lägre alkoholhalt 45–62 %, men med tydlig råvarusmak. Denna rom anses finare.
Ljus eller mörk rom har ingenting med tillverkning att göra. Rom är ursprungligen ljus. Att rom är mörk beror antingen på att den är lagrad på ekfat, eller att den är färgad. Ljus rom kallas ofta Cubarom eller Puerto Ricorom. Mörk rom benämns ofta Jamaicarom.
Systembolaget i Sverige delar in rom i ljusa, mörka och smaksatta. Ljus rom kallas ofta Cubarom eller Puerto Ricorom, medan mörk rom ofta kallas Jamaicarom. Lagrad rom kallas ibland guldrom, pga färgen.
Smaksatt rom: Rom smaksätts på olika sätt t.ex. med apelsin, hallon, mango, äpple, citron, kokos, vanilj och med olika kryddor.
Ordet rom /rum/rhum´s ursprung är oklar, men kan eventuellt komma från rumbullion =gruff, bråk eller rumbustion = tumult, villervalla, upphetsning, vilket man får förmoda kommer sig av romens bieffekter. Andra hävdar ursprung från sockerrörets latinska namn, eller från det malajiska ordet för en destillerad dryck, "brum".
Recept med Om rom
Det finns 28 recept med Om rom
-
Crêpes med alkohol (rom, calvados e.d.)
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladmousse i hjärlig form för två
Tid: 15 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sorbet grundrecept
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ballotine de poulet, fylld kycklingroulade
Tid: 1 tim 30 min (+ 3 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Fromage Bavarois, bayersk äggkräm med smak av vanilj, choklad eller bär
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Tarte Bavaroise framboise (ou fraise), hallonfromagetårta (eller jordgubb)
Tid: 1 tim (+ 5 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Saftig fruktkaka
Tid: 4 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Drunken chicken - kycklingklubba i romsås
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagad kallfryst vaniljglass i glassmaskin
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Crêpes fines sucrées, franska tunna efterrättspannkakor grundrecept
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan