
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Om dolmar
(dolmasi, dolma, sarma, dolmadakia = vinbladsdolmar, vindolmar, goùàbki)
dolmasi, dolma, sarma, dolmadakia = stuffed cabbage rolls
dolmasi, dolma, sarma, dolmadakia =chou farci
dolmasi, dolma, sarma, dolmadakia =cavolo ripieno
dolmasi, dolma, sarma, dolmadakia =Krautwickel, Kohlrouladen
cdolmasi, dolma, sarma, dolmadakia =ol relleno, repollo relleno
Grupper inom
Begrepp kötträtter:
Kåldolmar (fr. chou farci = färserad kål) är köttfärs blandat med kokt ris, lök, mjölk och kryddor som lindas in i lättkokta vitkålsblad till korttjocka korvar, varefter de bräseras. Se recept > Kåldolmar. Förekommer i många varianter i många länder. Eftersom det bara i Sverige och i Turkiet som rättens namn är lika är det lätt att tro att det var Karl XII eller den osmanska delegationen som medföljde till Sverige, som införde dolmarna från Turkiet till Sverige. Det är inte omöjligt, men det finns inga historiska belägg för detta. Kåldolmar kan man hitta som först i svensk skrift i Cajsa Wargs berömda kokbok.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-08