
Alkohol i dryck %
(alkoholhalt)
Alkohol i dryck kan anges i volym- eller viktprocent (läs mer > Alkoholprocent). På Systembolaget används volymprocent. I vissa varor kan det finnas små mängder alkohol främst på grund av att alkohol tillsatts. I matlagning används alkoholhaltiga drycker i liten mängd som smaksättare. Vid tillagning ångar alkoholen ganska snabbt bort och kvar är bara smakämnena. Alkoholhalt i dryck kan mätas med en alkoholmätare.
Alkoholhalt i dryck, volym%.
- Öl 2-10%.
Lättöl högst 2,25%
folköl 2,25-3,5%
starköl 3.5%-.
Öl innehåller 3-5% kolhydrater (socker) utöver alkoholen. - Cider 2-12%.
Alkoholfri cider högst 0,5%.
Låg halt 3-4%, normalt 5-6%, högt 7-12%.
Cider innehåller 10-15% socker av olika slag. - Vin 5-15%.
Alkoholfritt vin högst 0,5%.
Rött vin: Låg halt 5-11%, normalt 12-13%, högt 15%.
Vitt vin: Låg halt 5-10%, normalt 11-13%, högt 12-15%.
Mousserat vin: Låg halt 5-10%, normalt 11-12%, högt 13%.
Rosévin: Låg halt 5-11%, normalt 12-13%, högt 14%.
Rödvin och torra vita innehåller 0-2% kolhydrater (socker) exklusive alkoholen.
Halvtorra vita cirka 3%, sött vitt 5-25%, vinglögg cirka 17%. - Starkvin 15-22%.
Låg halt 15-17%, normalt 18-20%, högt 21-22%.
Starkvin innehåller 3-10% socker. Starvinsglögg cirka 22%. - Sprit 15-50%.
Råsprit 85-90%, ren sprit 95-99%.
Vodka, gin, whisky, konjak vanligen runt 40%.
Likörer vanligen 20-40%.
Sprit per definition skall innehålla minst 15% alkohol.
Likör innehåller även hög andel socker 25-35%.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03