Hållbara matvaror för kylskåpslösa
Hållbarheten är beroende av temperaturen. Är det riktigt varmt har man problem. Angivelserna nedan avser hållbarhet runt rumstemperatur och gäller oöppnade förpackningar.
Ibland kan man komplettera matsedeln med naturens produkter som fisk och svamp.
I bl.a. Stockholms skärgård hittar man ofta gräslök som fungerar som krydda och alternativ till vanlig lök. Använd gärna de vackra lila blommorna som är extra goda.
Ett bra alternativ är att laga några kött-, fisk- och grönsaksrätter hemma och ta med till de första dagarna. Varför inte färdiglagad stek till middag och för att skära kalla skivor ifrån, kanske en strömmingslåda eller en grönsakspaj? Färdiglagat håller bättre, förenklar tillvaron och tar mindre plats. En bra variant är att frysa rätterna för att de skall hålla längre. Kylklampar och kalla ölburkar förlänger hållbarheten.
Enkla rätter kan tillredas av allehanda burkmat som ”piffas till” t.ex. fiskbullar, tonfisk, krabba etc eller någon soppa på burk eller i påse.
Kött
* Färskt kött skall man vara försiktig med. Undvik främst färsk kyckling, men även griskött.
* Köttfärs i alla former skall undvikas. Måste vara purfärskt och kall.
* Lamm, nötkött och vilt klarar sig bättre och är mindre farligt. 1-2 dagar.
* Rökta varor håller sig bättre, t.ex. falukorv, isterband, kassler och fårfiol.
* Kött på burk eller andra köttkonserver t.ex. köttsoppa, kycklingsoppa, köttbullar o.d.
Fisk & skaldjur
* Fisk är en knepig vara att förvara. Bäst är att dra upp den ur sjön.
* Rökt fisk t.ex. böckling fungerar bra i upp till en vecka om den är nyrökt.
* Sill på burk är praktiskt och ett måste för de flesta semesterfirare.
* Fisk på burk t.ex. tonfisk, fiskbullar, fisksoppa, makrill, sardiner o.d.
* Skaldjur på burk t.ex. krabba, musslor, räksoppa, hummersoppa o.d.
* Kaviar i konserv eller på tub har god hållbarhet (2-4 veckor).
* Kylkonserver (sill o.d.) har god hållbarhet även i rumstemperatur (2-4 veckor).
Mjölkprodukter
* H-mjölk håller sig oöppnad i flera månader. Öppnad = vanlig mjölk.
* Torrmjölk och torrgrädde har mycket lång hållbarhet. Blandas med vatten. Viss bismak.
* Visprädde, håller sig ganska bra, cirka en vecka. Matlagningsgrädde håller sig bättre.
* Kaffegrädde håller mycket länge tack vare högpastörisering.
* Gräddfil och crème fraiche har ganska god hållbarhet, någon vecka.
* Filmjölk och yoghurt håller sig ganska bra. En vecka eller mer.
Matfett
* Smör och margarin har ganska lång hållbarhet, men rinner lätt bort.
* Margarin smälter lättare än smör och lättvarianterna är värst.
* Matolja har lång hållbarhet och rekommenderas till matlagning.
* Olivolja passar väl som matolja, men ibland är en neutral olja att föredra.
Ost
* Hårdost blir fort ofräsch i värme. Bäst är att ta med parmesan.
* Dessertostar håller kort tid. Torra get- och fårostar ok, allra bäst ost i olja på burk (feta).
* Färskostar (Keso, Kesella, Boursin, Cantadou, Philadelphia) fungerar någon vecka.
* Smältost fungerar ganska bra, i synnerhet på tub.
* Messmör och mesost är ett bra alternativ för dem som gillar smaken. God hållbarhet.
Ägg
* Ägg har förvånansvärd lång hållbarhet, ofta mer än en vecka. Kontrollera datum vid köp.
* Testa ägg i vatten: Ett färskt ägg lägger sig på botten. Ett halvgammalt ställer sig upp och ett dåligt flyter upp till ytan. Kokta ägg med skal har sämre hållbarhet än färska!
Spannmål
* Ris och pasta är ett måste.
* Bulgur och couscous är bra alternativ.
* Mjöl, groddar, kli och andra bakprodukter förvaras torrt. Glöm inte matlagningsmjöl.
* Flingor och müsli är bra frukostvaror som skall förvaras torrt.
* Nötter och frön är utmärkta tillbehör, som med fördel t.ex. rostas i förväg.
* Förvara spannmålen torrt i tillslutna plastpåsar.
Bröd
* Vitt matbröd är generellt olämpligt. Pitabröd är en bra vitt alternativ.
* Bake-offbröd är en utmärkt variant för den som har tillgång till ugn.
* Surdegsbröd i olika former har lång hållbarhet och är bästa mjukbrödsalternativet.
* Köpelimpor (helst grova) har lång hållbarhet, men blir lätt tråkiga efter några dagar.
* Hårt bröd och skorpor är utmärkt, men måste hållas absolut torrt.
* Mjukt bröd förvaras bäst i tillslutna plastpåsar. Kontrollera att påsen är fuktfri.
* Det finns några bröd som är lätta att baka och det finns färdiga brödmixer att köpa.
* För den som är brödlös kan tunna pannkakor vara ett alternativ.
* Kex och köpekakor håller i allmänhet väl om de förvaras torrt. Baka gärna hemma.
* Vissa finbrödsrecept är lätta att baka, t.ex. sockerkaka och det finns mixer att köpa.
* Kaffe, te och chokladpulver förvaras torrt i kärl med lock.
Grönsaker, rotfrukter och svamp
* Sallader har kort hållbarhet. Köp i kruka och plantera om. Vattna ofta.
* Isbergssallad håller sig bättre än vanlig sallad. Vitkål är ett hållbart alternativ.
* Lös sallad o.d. förvaras i fuktiga plastpåsar. Ta bort dåliga blad varje dag och packa om.
* Grönsaksfrukter som tomater, gurka, aubergine och squash har ganska god hållbarhet.
* Stjälkgrönsaker som fänkål, kronärtskocka, färsk majs har ganska lång hållbarhet.
* Matlök har generellt god hållbarhet. I Stockholms skärgård hittar man ofta gräslök.
* Kål såsom blomkål, vitkål, broccoli, brysselkål är generellt ganska bra fritidsvaror.
* Torra ärter, bönor och linser fungerar utmärkt. Bra alternativ finns oftast på burk.
* Färskpotatis har något begränsad hållbarhet. Bättre då med höstpotatis.
* Rotfrukter har generellt bra hållbarhet. Bra koka, steka eller som råkostsallader.
* Det finns torrkonserverade produkter som potatismos och rotmos att köpa.
* Svamp har kort hållbarhet. Däremot utmärkt om man hittar dem i naturen.
Frukt & bär
* Frukt är knepigt och har vanligen kort hållbarhet. Äpple är bäst, någon vecka.
* Citrusfrukter som apelsin, grapefrukt och citroner fungerar bra.
* Torkad frukt som aprikoser, fikon, dadlar, katrinplommon är bra alternativ.
* Mjuka bär som t.ex. jordgubbar har mycket kort hållbarhet. Fasta något längre.
* Förvara tomater, äpplen och päron avskilt från bl.a. gurka och morötter.
* Inlagda grönsaker, syltlök, paprika, rödbetor etc är smakförstärkare som håller bra.
Kryddor & såser
* Färska örbladkryddor har kort hållbarhet. Köp i kruka och plantera om. Vattna ofta.
* Snittade färska örtkryddor (dill, persilja, gräslök) förvaras bäst i lufttomma påsar.
* Bra alternativ är torkade örtbladkryddor. Förvaras torrt i burk med lock och mörkt.
* Risgryn i saltet är ett gammalt knep för att saltet inte skall klumpa sig av fukten.
* Majonnäs på tub kan fungera någon vecka.
|