Öl passar generellt väl ihop med salt mat och är sältan utpräglad passar öl bättre än vin. Egentligen passar de flesta ölsorterna till kräftor, men ett fylligare öl är att rekommendera, gärna med viss sötma. Mörka fylliga öl är väl värda att prova till kräftor, även för en som vanligen bara dricker ljus lager. Sälta mildrar ölets beska, syrlighet och känsla av alkohol, samt förhöjer ölets sötma, maltighet och ”kropp”. Med tanke på att man blir väldigt törstig av kräftsälta och feststämning kan ett alkoholsvagare öl vara ett klokt val. Bjud gärna på flera sorter till kräftkalaset.
Ett öl med begränsad beska, viss fyllighet och viss sötma. Passar väl för den traditionella lagerdrickaren och för icke inbitna ölälskare. Bra törstsläckare. Andra standardlagers passar också bra.
Läs mer
En medelfyllig pilsner med tydlig beska och viss sötma som rekommenderas till den inbitne lagerälskaren.
Sälta gör att ölet känns fruktigare och ger det större ”kropp”. Andra öl av pilsnertyp passar också väl.
Läs mer
Veteöl är ofta bra ”kräfttillbehör” t.ex. en Hoegaarden, eller med fördel ett syrligare öl som Weihenstephaner
Hefe Weissbier med begränsad beska, medel fyllighet, viss sötma och som är tydligt syrlig. God törstsläckare
som ofta uppskattas av kvinnor som vanligen inte dricker öl. Finns även som alkoholfritt.
Läs mer
Ett tydligt beskt och fylligt mörkt öl, dock utan sötma. Matchar väl kräftans sälta. Ett öl som de flesta kan tycka om även om man normalt undviker mörka öl.
Läs mer
Ett medelbeskt, tydligt fylligt ale med viss sötma och mycket karaktär. Ett spännande öl för alla som vill prova på något annorlunda.
Läs mer
Ett klassikt julöl som passar utmärkt till kräftor. Medel beska, tydligt fyllig och medel sötma. Andra porters-stouts passar generellt bra.
Guinness är klassiskt öl till ostron och passar också väl till kräftor.
Läs mer
Annonser