Gör din egen julsill

Gastro/Ordbok | Företagsinfo | Annonsera

Julsillen är ett kärt återseende med sina klassiska smaker av lagerblad och kryddpeppar. Varje familj har sina sillfavoriter, nedärvt i generationer och ofta hemlagat med samma precision varje år, men varför inte prova mer fantasifulla smaker av curry, saffran och glögg? Bli inte avskräckt, att lägga in egen sill är busenkelt.

Sillhistoria

Den inlagda sillen härstammar från 1880-talet. Sillen hade länge varit borta i Nordsjön, men i slutet av 1870-talet kom den så tillbaka. Innan återkomsten var den lagrade skarpsillen (ansjovis) populär. Den nya kryddade sillen fick namnet gaffelsill.

Idag kan man köpa saltad sill i vissa matbutiker men innan man lägger in sillen behöver den vattnas ur under ett par timmar. Den stressade storstadsmänniskan kan köpa färdig urvattnad sill, klar för smaksättning och kallas ”inläggningssill”.

Sillinläggning
Sillinläggningen görs med så kallade 1-2-3-lag: 1 del 12% ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten. Därefter lägger man till de kryddor som skall ge sillen karaktär. Man bör räkna med minst två dygn före servering för att inläggningen ska ”dra”.

 

Hållbarheten på den hemmagjorda sillen är något sämre än köpesillen. Räkna med ett par veckor i kylskåpet, förutsatt att lagen helt täcker sillen. Lägg gärna in sillen i klassiska glasburkar med lock. Dekorera sedan burken med ett vackert sidenband och en gammeldags etikett, en enkel och uppskattad present i juletid.

Olika smaker
Vilka ingredienser och smaker ska man då använda? Klassisk inlagd löksill med morötter, lagerblad, lök och kryddpeppar är ett säkert kort. Enkelt, snabbt och gott.

För den mer exprimentlystne finns inga gränser
för vilka smaker som kan kombineras. Släpp
lös kreativiteten i köket och försök hitta egna
lyckade recept. Det är bra att utgå från smaker
du tycker om. Varför inte prova småländsk
lingonsill, portvinssill, glöggsill, eller lime- och
citrongrässill? Gott, spännande och definitivt något
att prata om runt det dignande julbordet.

Sillsallad
Men sill betyder inte bara sill i burk. En god och mustig sillsallad är ett måste på många julbord. Recepten varierar förstås från familj till familj men vanligast görs den med potatis, lök, saltsill och rödbetor och serveras med tjock gammeldags

 

grädde till.

 
Glöggsill
Saffranssill
Limesill

Julrecept på sill

Glöggsill
Saffrans- och russininlagd sill
Lingonsill
Portvinssill
Lime- och citrongrässill
Kastanj- och grönkålssill
Janssons frestelse
Sillsallad
Ättikströmming
Inlagd sill
Löksill
Citron - och limesill
Senapssill
Sherrysill
Tomatmarinerad sill
Matjesill
Strömmingslåda
Marinerad böckling
Kaviarströmming

Du hittar även alla sillrecept under Sillbordet