|
|
|
|
 |
|
Julsillen är ett kärt återseende med sina klassiska
smaker av lagerblad och kryddpeppar. Varje familj
har sina sillfavoriter, nedärvt i generationer och
ofta hemlagat med samma precision varje år, men
varför inte prova mer fantasifulla smaker av curry,
saffran och glögg? Bli inte avskräckt, att lägga in
egen sill är busenkelt.
Sillhistoria
Den inlagda sillen härstammar från 1880-talet.
Sillen hade länge varit borta i Nordsjön, men i slutet
av 1870-talet kom den så tillbaka. Innan
återkomsten var den lagrade skarpsillen (ansjovis)
populär. Den nya kryddade sillen fick namnet gaffelsill.
|
|
 |
|
Idag kan man köpa saltad sill i vissa matbutiker men
innan man lägger in sillen behöver den vattnas ur
under ett par timmar. Den stressade
storstadsmänniskan kan köpa färdig urvattnad sill,
klar för smaksättning och kallas ”inläggningssill”.
Sillinläggning
Sillinläggningen görs med så kallade 1-2-3-lag: 1 del
12% ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten. Därefter
lägger man till de kryddor som skall ge sillen karaktär.
Man bör räkna med minst två dygn före servering för
att inläggningen ska ”dra”.
|
|
|
|
|
Hållbarheten på den hemmagjorda sillen är något sämre än köpesillen.
Räkna med ett par veckor i kylskåpet, förutsatt att
lagen helt täcker sillen. Lägg gärna in sillen i klassiska
glasburkar med lock. Dekorera sedan burken med ett
vackert sidenband och en gammeldags etikett, en
enkel och uppskattad present i juletid.
Olika smaker
Vilka ingredienser och smaker ska man då använda?
Klassisk inlagd löksill med morötter, lagerblad, lök och
kryddpeppar är ett säkert kort. Enkelt, snabbt och gott.
|
|
För den mer exprimentlystne finns inga gränser
för vilka smaker som kan kombineras. Släpp
lös kreativiteten i köket och försök hitta egna
lyckade recept. Det är bra att utgå från smaker
du tycker om. Varför inte prova småländsk
lingonsill, portvinssill, glöggsill, eller lime- och
citrongrässill? Gott, spännande och definitivt något
att prata om runt det dignande julbordet.
|
|
|
Sillsallad
Men sill betyder inte bara sill i burk. En god och mustig
sillsallad är ett måste på många julbord. Recepten
varierar förstås från familj till familj men vanligast görs
den med potatis, lök, saltsill och rödbetor och
serveras med tjock gammeldags
|
|
|
|
|
|
|
|